Foto: DELFI

Vērtējot situāciju ar Covid-19 infekcijas izplatību sociālās aprūpes centros, joprojām ievērojami nepieciešams uzlabot epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu un kontroli, jānodrošina obligāta un regulāra centru iemītnieku un darbinieku testēšana, stingra apmeklētāju kontrole un skaidra kārtība medicīniskās palīdzības pakalpojumu pieejamībai centru klientiem, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Sintija Gulbe.

Pamatojoties uz līdz šim veiktajām Veselības inspekcijas (VI) pārbaudēm sociālās aprūpes centros, prioritāri nepieciešams turpināt epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu un kontroli, kā arī aktīvi jāveic sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku regulāra testēšana ikdienā. Tai jābūt obligātai, nevis kā līdz šim – pēc brīvprātības principa, uzsvēra ministrijā.

Kā norādīja Gulbe, tāpat jānodrošina skaidru risinājumu noteikšana Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, nodrošinot patstāvīgu klientu un darbinieku veselības stāvokļa uzraudzību, lai operatīvi reaģētu un izolētu saslimušos cilvēkus, tādējādi novēršot infekcijas tālāku izplatību un saslimušo nonākšanu kontaktā ar citiem cilvēkiem, kā arī pastāvīgu apmeklētāju plūsmas kontrole.

Vienlaikus nepieciešama konkrēta un vienota kārtība, kā tiek organizēta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība centru klientiem. VM nepieciešamības gadījumā ir gatava sniegt tūlītēju atbalstu par pieejamajiem valsts nodrošinātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī nepieciešamības gadījumā nodrošināt mājas aprūpes veselības aprūpes pakalpojumus vai sniegt citu atbalstu šī mērķa īstenošanā.

VM vērš uzmanību arī uz nepieciešamību piesaistīt papildu ārstniecības personālu un aicina izmantot pieejamos resursus – VI jau ir uzsākusi ārstniecības personu apzināšanu, kas ir izteikušas vēlmi strādāt šā brīža epidemioloģiskajā situācijā, bet līdz šim ir strādājušas ārpus veselības aprūpes, un var iesaistīties pakalpojumu sniegšanā sociālās aprūpes centros.

Sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti ir prioritāri vakcinējamā grupa pret Covid-19 un, ņemot vērā augstos saslimstības rādītājus šajās iestādēs, veiksmīga vakcinācijas uzsākšana ir ļoti svarīgs pasākums infekcijas izplatības ierobežošanā. Atbilstoši vakcīnu piegāžu prognozēm, centriem jābūt gataviem vakcinācijai februāra sākumā, kas nozīmē, ka nekavējoties jāizveido precīzus vakcinējamo personu sarakstus, lai brīdī, kad vakcīna būs pieejama Latvijā, nekavējoši varētu uzsākt klientu un darbinieku vakcināciju, uzsvēra VM.

Veselības nozare jau ir apzinājusi vakcinācijas pakalpojumu sniedzējus, kas nodrošinās vakcināciju.

Sociālās aprūpes centru uzdevums šajā procesā ir aktīvi sadarboties ar vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem un izpildīt to prasības – telpu iekārtošana, plūsmu organizēšana, u.c. atbalsts, norāda ministrijā.

Ņemot vērā līdz šim veiktās pārbaudes, kas svarīgas mērķtiecīgu pasākumu ieviešanai, VI turpinās regulāru uzraudzību, risku izvērtējumā balstoties pēc principa "vispirms konsultē", taču atkārtotu pārkāpumu gadījumā plānots piemērot stingrākus mērus. VI aktīvi turpinās veikt sniegto rekomendāciju īstenošanas uzraudzību, regulāri ziņojot par rezultātiem VM un Labklājības ministrijai.

Jau ziņots, ka otrdien labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) un citi atbildīgo institūciju pārstāvji informēja par rīcības plānu, kā ierobežot Covid-19 izplatību ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!