Foto: F64

Sociālo aprūpes centru (SAC) iemītnieku un darbinieku vakcinācijā pret Covid-19 iesaistītas kopumā aptuveni dažādas 50 ārstniecības iestādes, pavēstīja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Vakcinācijā aprūpes centros iesaistīsies gan privātās, gan pašvaldību ārstniecības iestādēs, kā arī ģimenes ārsti.

Pēc NVD paustā, atsevišķu SAC, kam izveidojusies laba sadarbība ar ģimenes ārstiem, iemītnieku un darbinieku vakcinācija tiks nodrošināta sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Vienlaikus SAC vakcinācijā būs iesaistītas arī lokālās ārstniecības iestādes, piemēram, Balvu un Gulbenes slimnīca, Valmieras veselības centrs, Daugavpils reģionālā slimnīca vai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca.

Savukārt Izbraukumus uz reģioniem, kur nav pakalpojumu sniedzēju, nodrošinās arī Rīgas ārstniecības iestādes - AS "Veselības centru apvienība", SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"", SIA "Veselības centrs-4" un SIA "Dziedniecība".

Jau ziņots, ka Rīgas sociālās aprūpes centrs "Gaiļezers" ir pirmais, kas saņem vakcīnas pret Covid-19, tādējādi Latvijā aizsākot sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcināciju, masu medijiem trešdien pavēstīja Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte.

Drīzumā vakcinācija tikšot sākta arī Rīgas sociālās aprūpes centrā "Stella Maris".

Raksturojot pašreizējo situāciju īsumā, Rīgas domes pārstāve sacīja, ka "situācija, sākoties vakcinācijai, kļūst cerīga, bet mēs joprojām esam kara apstākļos".

Labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) žurnālistiem pavēstīja, ka patlaban 8737 jeb aptuveni 70% aprūpes centru klienti ir izteikuši vēlmi vakcinēties. Šādu vēlmi izteikuši arī 2757 šo iestāžu darbinieki.

"Kopumā esmu apmierināta, bet ir jāstrādā pie tā, lai skaidrotu jaunās vakcīnas drošumu un piemērotību visai sabiedrībai, tostarp arī vecāka gadagājuma cilvēkiem un sociālās aprūpes centru iemītniekiem," sacīja Petraviča. Viņa atzīmēja, ka centru iemītnieku un darbinieku vakcinēšanai tiek izmantotas "AstraZeneca" vakcīnas.

Zāļu valsts aģentūras Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska preses konferencē skaidroja, kāpēc Latvijā izlemts nenoteikt "AstraZeneca" vakcīnas vecuma griestus, kā to darījušas citas Eiropas valstis. Šajā sakarā viņa uzsvēra, ka statistikas dati apliecina, ka šī vakcīna sniedz atbildes reakciju arī vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tomēr, vērtējot tās efektivitāti, nebija gana daudz attiecīgās vecuma grupas cilvēku, līdz ar to pagaidām vēl nevar precīzi izvērtēt, tieši cik efektīva šī vakcīna ir konkrēti vecāka gadagājuma cilvēku vidū.

Viņa skaidroja, ka šīs vakcīnas lietošanu sirmgalvju vidū iesaka arī Eiropas Zāļu aģentūra, Pasaules Veselības organizācija un Latvijas Imunizācijas valsts padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!