Foto: LETA
Sociālās aprūpes centra "Mārsnēni" apsaimniekotāju, biedrības "Labāka rītdiena" otrā aprūpes iestādē "Sērmūkši" jauni saslimšanas gadījumi ar Covid-19 nav konstatēti, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Biedrība "Labāka rītdiena" saimnieko divos sociālās aprūpes centros Cēsu pusē - "Mārsnēni" un "Sērmūkši". Pēdējo nedēļu laikā "Mārsnēnos" atklāts Covid-19 infekcijas perēklis. Šajā sociālās aprūpes centrā jau līdz 22.maijam bija atklāti 30 ar Covid-19 inficēti cilvēki, tajā skaitā gan aprūpes centra klienti, gan darbinieki, bet vakar konstatēti vēl 14 saslimušie, tādējādi tagad inficēto skaits šajā iestādē pietuvojies pussimtam.

Maija sākumā tika ziņots, ka arī "Sērmūkšos" vienam klientam ir konstatēta Covid-19 saslimšana. Saslimušais tika hospitalizēts, bet deviņiem darbiniekiem tika noteikta pašizolācija. Centra vadība tolaik stāstīja, ka saslimušais dzīvojis savā istabā un ārpus centra telpām neesot gājis. Personālam un pārējiem klientiem analīzes toreiz bija negatīvas.

Valsts policija ir sākusi resorisko pārbaudi par Covid-19 uzliesmojumu šajā Priekuļu novada sociālās aprūpes centrā.

Arāja pastāstīja, ka epidemioloģiskā izmeklēšana Priekuļu novadā esošajā sociālās aprūpes centrā "Mārsnēni" notiek jau kopš aprīļa beigām, kad tika konstatēts pirmais saslimušais. "Epidemiologi sazinās ar centra vadību, kas savukārt no savas puses uzdod epidemiologiem jautājumus. Sadarbība starp SPKC un aprūpes centra vadību turpinās," sacīja Arāja, norādot, ka šajā nedēļā "Mārsnēnos" veikta papildus testēšana, kurā atklāti jauni saslimšanas gadījumi.

SPKC pārstāve atzīmēja, ka cīņa ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centrā ir komplekss pasākumu kopums, jo riski šāda veida iestādēm ir augstāki - cilvēki dzīvo vienuviet, tajā atrodas klienti, kuri ir Covid-19 riska grupā, proti, šādos centros ir daudz personu ar hroniskām saslimšanā un vecumā virs 65 gadiem.

"Vienkopus esošo cilvēku skaits ir lielāks un arī riski ir atšķirīgi, piemēram, no ģimenes, kurā notiek slimības izplatība. Tos nevar savā starpā salīdzināt. Šis ir komplekss pasākumu kopums, tāpēc sociālās aprūpes centros regulāri tiek veikta plānveida testēšana," sacīja Arāja.

Jautāta, vai pārbaudes uz Covid-19 veiktas arī aprūpes centrā "Sērmūkši", kur, tāpat kā "Mārsnēnos" saimnieko biedrība "Labāka rītdiena", Arāja atzīmēja, ka abi aprūpes centri ir divas nošķirtas institūcijas, tomēr testi ir veikti un "Sērmūkšos" nav konstatēti jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi.

Savukārt taujāta, vai SPKC nav bijuši iebildumi pret piesardzības pasākumu ievērošanu aprūpes centrā "Mārsnēni", Arāja norādīja, ka SPKC sniedz rekomendācijas, kādi piesardzības pasākumi būtu īstenojami, bet to ievērošanu kontrolē Veselības inspekcija.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, sociālo pakalpoju centrs "Mārsnēni" atrodas Priekuļu novada Mārsnēnu pagastā un to uztur Amatas novada Skujenes pagastā reģistrētā biedrība "Labāka rītdiena". Centrā par samaksu sniedz ilglaicīgus un īslaicīgus sociālos pakalpojumus pensijas vecuma cilvēkiem, kā arī pirmās un otrās grupas invalīdiem.

Neskatoties uz Covid-19 saslimšanas uzliesmojumu, sociālās aprūpes centrs "Mārsnēni" tiek galā ar klientu aprūpi, sacīja centrā saimniekojošās biedrības "Labāka rītdiena" vadītāja Evija Jēkabsone.

"Mēs esam mobilizējušies un ar darbu tiekam galā. Centra kolektīvam ir liela noslodze, bet mēs turpinām strādāt," sacīja centra vadītāja. Patlaban "Mārsnēnos" strādā 18 darbinieki un uz vietas atrodas 50 klienti.

Pēc Jēkabsones sacītā, līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā biedrības apsaimniekotajos aprūpes centros ievēroti "visi standarta drošības pasākumi".

"Tie klienti, kurus nogādāja atpakaļ centrā no slimnīcām, tika izvietoti izolatoros. Darbinieki strādāja ar maskām jau no ārkārtējās situācijas sākuma, ievērojot noteiktās vadlīnijas un noteikumus," pauda Jēkabsone. Attiecīgi centra vadītājai neesot aizdomu, kādā veidā notikusi slimības izplatīšanās sociālās aprūpes centrā Mārsnēnos.

Runājot par jaunajiem saslimšanas gadījumiem "Mārsnēnos", Jēkabsone sacīja, ka iepriekšējā testēšanā saslimšana varēja arī neuzrādīties, jo inkubācijas periods jaunajam koronavīrusam ir diezgan ilgs. Sociālās aprūpes centros "Mārsnēni" un "Sērmūkši" ir veikti atkārtoti Covid-19 testi gan darbiniekiem, gan klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!