Lai gan apvienības "Saskaņas centrs" (SC) vadītājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs publiski apgalvoja, ka neviens no SC ietilpstošo partiju – "Saskaņa" un Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) – biedriem nav iesaistīts ebreju pieminekļu apzīmēšanā, uzsverot, ka to viņam apliecinājuši LSP pārstāvji, "sociālistu" amatpersona Ingars Burlaks portālam "Delfi" atzina - viens no TV3 sižetā minētajiem vīriešiem ir viņu biedrs, taču sodīts viņš esot vien par "sveša īpašuma bojājumu".

TV3 ziņu raidījums sižētā dienu pirms vēlēšanām apgalvoja, ka divi "krievvalodīgie trīsdesmitgadnieki ar deviņu klašu izglītību" šogad 8.maijā, būdami alkohola reibumā, apķēpāja Biķerniekos esošā ebreju memoriāla sienu, uz kuras parādījies "stilizēts nacista attēls, kāškrusts un uzraksti latviešu valodā", lai "sabiedrība uzskatītu, ka šo noziegumu veikuši latviešu fašisti". Viens no šiem vīriešiem bijis LSP biedrs Andrejs Misņiks.

Uz šo televīzijas sižetu vairakkārt atsaucās Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārstāvji, pamatojot, kāpēc SC nedrīkst iekļaut valdošajā koalīcijā. Piemēram, Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) tviterī rakstīja, ka "SC vandāļi apgāna ebreju kapus". Ušakovs uz šādiem izteicieniem reaģēja asi, norādīdams, ka VL-TB/LNNK pārstāvji melo.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne portālam "Delfi" pastāstīja, ka divām personām patiešām piemērots prokurora priekšraksts par sodu par svešas mantas tīšu bojāšanu. Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, viena no šīm personām ir Misņiks.

Pakalne pavēstīja, ka Valsts policijas izmeklētajā lietā konstatēts: šī gada 8.maijā divas personas Biķernieku mežā ar trafareta palīdzību un krāsas baloniņiem nopūta biedrībai "Brāļu kapu komiteja" piederošā Nacisma upuru memoriāla "Biķernieki" ieejas arku, nodarot zaudējumus 75 latu apmērā. Abi vainīgie izdarīto nožēloja, savus "mākslas darbus" izlaboja un piekrita kriminālprocesu pabeigt ar prokurora priekšrakstu par sodu.

7.septembrī prokurors nolēma abiem kā sodu piemērot 50 stundas piespiedu darba. Pakalne arī skaidroja, ka nacionālā naida kurināšana vai kapu apgānīšana šajā gadījumā vainīgajiem inkriminēta netika, tāpēc arī sods nav tik bargs.

Sociālistiskās partijas politiskās padomes sekretārs Ingars Burlaks portālam "Delfi" pastāstīja, ka partija saņēmusi prokuratūras atzinumu, un tur neesot runāts "par apgānīšanu, bet par svešas īpašuma bojājumu". Viņš vairākkārt uzsvēra, ka Misņiks ir LSP biedrs, un nav ne izstājies, ne izslēgts no partijas. Tomēr Burlaks arī apgalvoja, ka partijai neesot zināms, kādu īpašumu Misņiks ir bojājis, jo prokuratūras atzinumā minēts vien konkrētais likuma pants.

Burlaks sacīja, ka par Ušakova teikto viņš nevarot atbildēt. Savukārt Rīgas mērs pēc portāla "Delfi" lūguma precizēt savu apgalvojumu pastāstīja, ka viņam "kolēģi LSP" – konkrēti vēl viens partijas politiskās padomes sekretārs, Rīgas domnieks no SC Sergejs Hristoļubovs – apliecinājis, ka Misņiks "nav un nav bijis LSP biedrs", bet varētu būt "grozījies tuvumā kā atbalstītājs".

Šādu atbildi SC vadītājs saņēmis arī trešdien, atkārtoti sazinoties ar vadošām LSP amatpersonām, piemēram, ar trešo politiskās padomes sekretāru, Rīgas domnieku Vladimiru Frolovu. Ušakovs portālam "Delfi" arī apsolīja lūgt LSP skaidrojumu, ja izrādīsies, ka Misņiks tomēr ir šīs partijas biedrs.

Jau ziņots, ka Zatlera reformu partija (ZRP) trešdien ierosināja veidot divus ekspertu grupu "trijniekus" – ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" un ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK -, lai diskutētu par ekonomikas, tiesiskuma un humanitārajiem jautājumiem. VL-TB/LNNK gatava deleģēt savus pārstāvjus darba grupā, bet joprojām uzstāj uz nepieciešamību veidot nacionālo valdību un "ceļa bruģēšanu" sadarbībai ar SC sauc par Latvijas interesēm nepieņemamu.

Trešdienas rītā ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK trīspusējās sarunās aicinājums deleģēt savus ekspertus darba grupās, kas diskutēs par partiju nostājām trīs jautājumu blokos, izteikts arī Nacionālajai apvienībai. Iepriekš ZRP šādu aicinājumu izteikusi arī SC.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!