Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēmis informāciju no Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu pārvaldes par to, kas aizvadītajā gadā ir paveikts ugunsdrošības uzlabošanas jomā. Valsts sociālās aprūpes centros šiem mērķiem investēti 193 673 lati, informēja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.
Aizvadītajā gadā Sociālo pakalpojumu pārvaldes darbinieki pēc tikšanās ar valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta darbiniekiem apaļā galda diskusijā un iztirzājot sasāpējušus jautājumus par ugunsdrošību sociālās aprūpes centros, ir veikusi virkni pasākumus, lai uzlabotu ugunsdrošību valsts sociālās aprūpes institūcijās.

Valsts sociālās aprūpes centros 2008.gadā ugunsdrošības pasākumos investēti 193 673 lati, no kuriem 108 886 Llati finansēti no valsts budžeta un 84 788 lati no sociālās aprūpes centru pašu ieņēmumiem. Par šiem līdzekļiem desmit Valsts sociālās aprūpes centros uzstādītas ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmas, deviņos - uzstādītas zibens aizsardzības sistēmas, piecos - koku konstrukcijas apstrādātas ar ugunsdrošiem aizsarglīdzekļiem, 15 centros veikta jaunu ugunsdzēsības aparātu iegāde, astoņos - ierīkots evakuācijas ceļu apgaismojums, astoņos - evakuācijas ceļu durvis aprīkotas ar pašaizverošo mehānismu, savukārt četros sociālās aprūpes centros ierīkota jauna vai renovēta esošā ārējās ugunsdzēsības ūdensapgāde. Divi sociālās aprūpes centri saņēma jaunus elektroģenerātorus.

Aizvadītajā gadā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu organizētas evakuācijas praktiskās mācības 12 valsts sociālās aprūpes centros. Mācībās sniegta konsultācija par praktisko nodarbību organizēšanas gaitu, kā arī uzklausīts viedoklis un ieteikumi par rīcību ugunsgrēka un katastrofu gadījumā.

Latvijā pēc statistikas datiem ir 118 sociālās aprūpes institūcijas pieaugušām personām, no tām 27 institūcijas ir valsts sociālās aprūpes centri personām ar garīga rakstura traucējumiem, deviņas līgumorganizācijas, ar kurām valsts noslēgusi līgumu par sociālās aprūpes sniegšanu personām ar garīga rakstura traucējumiem, 82 pašvaldību sociālās aprūpes centri.

Valstī ir 55 sociālās aprūpes institūcijas, kurās uzturas bērni, no tām pieci ir valsts bērnu sociālās aprūpes centri, trīs - valsts specializētie bērnu sociālās aprūpes centri, 38 pašvaldību bērnu nami - patversmes un deviņi nevalstisko organizāciju bērnu nami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!