Foto: LETA

Saeimā opozīcijā esošās partijas "Saskaņas centrs" (SC) reitingu kāpums "Latvijas Faktu" jūlija aptaujā saistīts ar radikālāku noskaņojumu sabiedrībā, bet "Vienotības" reitingu kritums varētu būt saistīts ar partijas Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa centieniem izvairīties no nodokļu samaksas, iegādājoties automašīnu, sacīja "Latvijas Faktu" direktors sociologs Aigars Freimanis.

Aptaujas dati liecina, ka jūlijā strauji pieaudzis SC reitings – līdz 18,4% – un tā atkal izvirzījusies par populārāko partiju Latvijā, apsteidzot premjera pārstāvēto "Vienotību", kurai iepriekšējā mēnesī atbalsts noslīdējis līdz 17%.

"Varbūt tās ir zināmas radikalizācijas tendences, periodiska norise, jo pagājušo reizi PCTVL reitings arī bija augstāks," sarunā ar aģentūru BNS skaidroja Freimanis.

Viņš arī norādīja, ka reitingos nav iekļauta radikāļa Vladimira Lindermana un Jevgēnija Osipovca jaundibinātā partija, kas varētu ļaut noprast, cik radikāli noskaņota ir daļa no SC elektorāta.

Savukārt "Vienotības" reitinga kritumu Freimanis saista ar sacelto ažiotāžu ap deputāta Zaķa auto iegādi, izvairoties no nodokļu samaksas. "Par "Vienotību" vienīgais banālākais, kas nāk prātā, ir Zaķa notikums, lai arī šis kritums ir relatīvi neliels," atzina Freimanis.

Sociologs arī uzskata, ka reitingu izmaiņas nav saistītas ar pašlaik aktuālo referendumu jautājumu.

"Šinī brīdī tam [referendumu jautājumam] nav saistības ar partiju reitingiem. Referendumu tēma vai referendums par referendumiem, kā tas tagad tiek dēvēts, man liekas vairāk patlaban ir politiķu un ekspertu vidē. Tas nav jautājums, kas aktuāls sabiedrībai. Tas var kļūt par tādu, bet nedomāju, ka pašlaik tas ir tādā kapacitātē," teica sociologs.

Savukārt politologs Ivars Ījabs sarunā ar aģentūru BNS uzsvēra, ka partiju reitingu svārstības nav tik lielas, lai būtu "jāplēš mati". Politologs klāstīja – ņemot vērā, ka "Vienotība" ir vadošā partija, tad reitings neesot tik slikts.

"Kā valdības partijai, kura faktiski ir uzņēmusies atbildību par to, kas notiek valstī, reitingi ir tik relatīvi augsti, ka tomēr es vērtēju, ka tas nav tik slikti. "Vienotībai" galvenais tagad ir domāt par to, kā reitingu saglabāt līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām," uzskata Ījabs.

Ījabs pieļāva, ka izmaiņas reitingos varētu būt saistītas ar pašreizējiem notikumiem, piemēram, ar jautājumu par referendumiem, savukārt SC spēcīgās pozīcijas politologs saista ar vienu no partijas līderiem Nilu Ušakovu, kas ir viens no populārākajiem politiķiem Latvijas sabiedrībā.

"Es domāju, ka pašlaik jau "Saskaņas centrs" ir ārkārtīgi spēcīgās pozīcijās un tādās arī būs tuvākajā laikā," sacīja politologs. Viņš izmaiņas partijas reitingā raksturo kā normālas un neuzskata par ārkārtējām.

Ījabs arī piebilda, ka pašreizējiem reitingiem faktiski nav nekādas lielas nozīmes un tie kļūs nozīmīgi, kad gads ies uz beigām un tuvosies pašvaldību vēlēšanas.

Saskaņā ar "Latvijas Faktu" aptauju, ja jūlijā notiktu vēlēšanas, 18,4% vēlētāju balsotu par SC, 17% – par "Vienotību", 7,2% balsotu par Nacionālo apvienību un tikpat daudz vēlētu par Zaļo un zemnieku savienību, savukārt par Reformu partiju savas balsis atdotu 2,5% vēlētāju. Vēlēšanās nepiedalītos 13,2% aptaujāto, savukārt 28,9% respondentu nezina, par ko balsotu. Aptauja veikta no 2012.gada 13. līdz 24.jūlijam, aptaujājot 1002 Latvijas pilsoņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!