Foto: LETA

Saeimas deputāta Dzintara Zaķa paziņojums par izstāšanos no partijas "Vienotība", visticamāk, neuzlabos partijas zemos reitingus un tā pamazām arvien vairāk zaudēs savus varas atribūtus, šādu viedokli pauda sociologs Aigars Freimanis.

Pat ja Zaķis ir paziņojis par izstāšanos no partijas, viņš nav partijas lielākā problēma, uzskata Freimanis. Pēc viņa vārdiem, lai arī "Vienotībai" ir palikuši formālie varas atribūti - Ministru prezidenta, finanšu ministra un ārlietu ministra amati, tomēr reāli partija patlaban vairs nediktē politisko dienaskārtību. "Ir sajūta, ka iekšējā politikā viņi vairs neko nenosaka," sprieda sociologs.

Lai kaut cik uzlabotu partijas reitingus, ir nepieciešama iekšējā optimizācija, jo patlaban rodas iespaids, ka ir nevis viena "Vienotība", bet gan divas vai trīs "Vienotības", kur katrs grupējums pauž pretēju viedokli un tas nereti notiek publiskajā telpā. Situāciju varētu uzlabot ātrāka līderu nomaiņa, ļaujot pie varas nonākt jauniem, spēcīgiem cilvēkiem, sacīja Freimanis, atzīmējot, ka tas gan var radīt neērtības vecajiem līderiem, kuri jau gadiem ir politikā un savu vietu atbrīvos nelabprāt.

Freimanim pašlaik aktuāls šķiet jautājums, kas no šīs partijas varētu pārņemt "varas karogu". Freimanim šķiet, ka pagaidām īsti neviens to nav gatavs uzņemties, līdz ar to "varas karogs tiek vilkts pa zemi, pa dubļiem". Reālākais kandidāts varētu būt Zaļo un zemnieku savienība, kuras darbības liecina par "iesēdienu pirms starta". Tikmēr "Vienotība", viņaprāt, ir kā vīstošs un rūgstošs auglis, kas izplata saldu aromātu.

Zaķis, paziņojot, ka izstājas no partijas, bet vienlaikus paliek Saeimā, jo vēloties kalpot saviem vēlētājiem Latgalē, vien "iedzen naglu "Vienotības" zārkā", izteicās sociologs.

Jau ziņots, ka Zaķis ir paziņojis "Vienotības" valdei, ka izstāsies no partijas, tomēr deputāta mandātu nenoliks. Zaķis sacīja, ka dara to, "lai sekmīgāk un bez intrigām varētu kalpot saviem vēlētājiem Latgalē".

"Partijā ilgu laiku vada zināma stagnācija. Trūkst spilgtu līderu un politisko iniciatīvu. Partijas iekšējie grupējumi tā vietā, lai darītu valstiskās lietas, nodarbojas ar ķildošanos un savstarpēju apkarošanu. Manus vēlētājus tas neapmierina," apgalvoja politiķis.

Zaķis ir piesaukts saistībā ar vairākiem balsu pirkšanas skandāliem pēdējās Saeimas vēlēšanās. Vienā no lietām jau ir stājies spēkā notiesājošs spriedums - balsu pirkšanā apsūdzētais Jevgeņijs Brovčenko tiesā ir atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Zaķim. Apsūdzētais pastāstīja, ka piedāvājis samaksāt desmit eiro par to, ka vēlētāji izvēlēsies ceturto deputātu kandidātu sarakstu un ievilks krustiņu pretī Zaķa uzvārdam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!