Foto: Publicitātes foto

Soctīklus pāršalkusi informācija, ka Rīgā janvārī nojauks ēku Elizabetes ielā 83/85, kur šobrīd mīt SIA "Karšu veikals Jāņa Sēta". Tikmēr Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) portālam "Delfi" pastāstīja, ka ēka tiks saudzīgi rekonstruēta, nevis nojaukta.

"Tad nu ēka dzīvo pēdējo mēnesi, jo janvārī tā tiks nojaukta. Karšu veikals pāries uz citām telpām. Steidziet vismaz nofotografēt šo simpātisko koka Rīgas liecinieku!" pirmdien "Facebook" par Berga Bazārā esošā nama galu vēstīja kāds lietotājs. Šī informācija izplatījās arī tviterī, kur lietotāji apelēja pie VKPAI sirdsapziņas, mudinot ēku neļaut nojaukt tās vēsturiskās vērtības dēļ.

VKPAI tvitera kņadu centās kliedēt, solot ēku saudzīgi demontēt, lai konstatētu oriģinālo materiālu apjomu. Portālam "Delfi" VKPAI pārstāve Alma Kaurāte-Jeva paskaidroja, ka tehniskajā atzinumā konstatētas nepietiekami labi saglabājušās ēkas konstrukcijas, taču bez mājas sadalīšanas pa sastāvdaļām nav iespējams pateikt, cik slikts patiesībā ir konstrukciju stāvoklis.

VKPAI pārstāve pastāstīja, ka arhitekts šobrīd izstrādā ēkas izjaukšanas secību. Tad izspriedīs, kuras konstrukcijas ir oriģinālās, bet kuras – saglabājamās. Pēc tam VKPAI būs jāsaskaņo ēkas rekonstrukcijas projekts.

Par īpašumu apsaimniekošanu un izīrēšanu Berga Bazārā atbildīgajā "Berga Bazāra Centrā" portālam "Delfi" apstiprināja, ka ēka tiks rekonstruēta, jo savu mūžu tā ir nodzīvojusi. Ar konkrētākiem jautājumiem par Elizabetes 83/85 ēkas nākotni "Berga Bazāra Centrs" aicināja interesēties rakstiski.

VKPAI informē, ka nams Elizabetes 83/85, kur strādā "Karšu veikals Jāņa Sēta" ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka. Tā ir viena no pirmajām atjaunotajām koka ēkām 20. gadsimta 90. gadu sākumā un ir atjaunošanas metožu piemērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!