Šodien tiesa nolēma turpināt tiesas sēdi bez "Bankas Baltija" lietā tiesājamā Aleksandra Laventa klātbūtnes, ļaujot viņam pēdējo vārdu iesniegt rakstveidā līdz nākamajai tiesas sēdei - 10.septembrim.
Kā pēc sēdes paskaidroja tiesnese Ināra Šteinerte, ar šo lēmumu tiek atjaunotas Laventa iespējas pabeigt pēdējo vārdu, kuru viņš savulaik iesāka teikt. Laventam ir dota iespēja rakstveidā sniegt savu viedokli.

Lai gan tiesājamie Tālis Freimanis un Alvis Līdums, advokāti Ilmārs Dombrovskis un Irina Kauke, kā arī prokurors Juris Pēda šodien tiesai pauda viedokli, ka lietas izskatīšana nevar turpināties, klāt neesot visiem procesa dalībniekiem, tomēr tiesnese Šteinerte paziņoja par lietas izskatīšanas turpināšanu.

Šodien uz tiesas sēdi slimības dēļ netika konvojēts Lavents un nebija ieradies arī Freimaņa advokāts Aigars Belovs, kurš atrodas atvaļinājumā līdz 9.septembrim. Freimanis norādīja, ka viņš bez sava aizstāvja Belova neuzskata par iespējamu pabeigt pēdējo vārdu. Freimanis tiesai norādīja arī uz to, ka viņu nepieciešams pārvietot no Centrālcietuma slimnīcas uz citu, sertificētu slimnīcu.

Tiesājamais norādīja, ka viņam mēneša laikā bijušas 19 stenokardijas lēkmes, taču izmeklēšana nav veikta. Freimanis stāstīja, ka viņam tiek veiktas injekcijas un dotas zāles, bet citas ārstnieciskās darbības nav bijušas. Turklāt viņš nezinot, kādas zāles viņam tiek dotas.

Tiesājamais norādīja, ka viņam mēneša laikā bijušas 19 stenokardijas lēkmes, taču izmeklēšana nav veikta. Freimanis stāstīja, ka viņam tiek veiktas injekcijas un dotas zāles, bet citas ārstnieciskās darbības nav bijušas. Turklāt viņš nezinot, kādas zāles viņam tiek dotas.

Kā papildu iemeslu pārvietošanas nepieciešamībai Freimanis nosauca slimnīcas kamerā ievietoto AIDS slimnieku. Pēc viņa vārdiem, atrašanās vienā kamerā ar inficēto ir izraisījusi stresu un kļuvusi par iemeslu vēl vienai stenokardijas lēkmei. Tiesājamais draudēja, ka nepārvietošanas gadījumā viņš iesniegs sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo ar šādu attieksmi tiek ignorētas viņa cilvēktiesības.

Tiesa "Bankas Baltija" lietā tiesājamā Freimaņa lūgumu pārvietot viņu uz citu slimnīcu šodien neizskatīja. Pēc tam pēdējais vārds tiesā tika dots Alvim Līdumam, kurš sacīja, ka tam nav gatavs, norādot: viņš neuzskata par iespējamu "ņirgāties par tiesu un likumiem", jo tiesā nav klāt visi tās dalībnieki.

Tiesājamā Laventa advokāte Kauke jau pēc tiesas sēdes žurnālistiem teica, ka tiesa nekādus lēmumus šajā iztiesāšanas stadijā vispār nevar pieņemt un ar neizpratni piebilda, ka varbūt pēkšņi ir mainījies Kriminālprocesa kodekss.

Runājot par Laventam doto iespēju iesniegt pēdējo vārdu rakstveidā, Kauke norādīja, ka likumā pēdējā vārda rakstveida iesniegšana nav paredzēta, turklāt Lavents pēdējo vārdu jau ir pateicis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!