Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Šodien Krievija raksta asiņainu lappusi Eiropas vēsturē, Eiropas Padomes valstu un valdību vadītāju sanāksmes vispārējās debatēs "Vienoti ap mūsu vērtībām" uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidenta kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka Levits trešdien, 17. maijā, Reikjavīkā piedalās Eiropas Padomes valstu un valdību vadītāju sanāksmes vispārējās debatēs "Vienoti ap mūsu vērtībām".

Uzrunā Levits atzina, ka gandrīz 75 gadus Eiropas Padome ir bijusi cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma bāka Eiropā, uzsverot, ka šodien Krievija raksta asiņainu lappusi Eiropas vēsturē.

"Agresīvais karš ir vissmagākais starptautiskais noziegums. Diemžēl Starptautiskajai Krimināltiesai šajā lietā nav jurisdikcijas. Tā ir nepieņemama nepilnība starptautiskajās tiesībās. Tāpēc jau neilgi pēc Krievijas iebrukuma es ierosināju izveidot starptautisku ad hoc tribunālu šī agresijas nozieguma izskatīšanai," sacīja Valsts prezidents.

Viņš pauda, ka tas ir nepieciešams trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, lai panāktu taisnīgumu Ukrainai.

Otrkārt, lai ievērotu starptautisko tiesību standartu, kas tika sasniegts pēc Otrā pasaules kara un kas aizliedz agresīvus karus. Treškārt, lai netiktu iedragāta mūsu demokrātisko vērtību uzticamība.

"Pēdējais iemesls ir īpaši svarīgs Eiropas Padomei, kas ir vai vismaz tai vajadzētu būt demokrātisku valstu organizācijai, kuras pamatā ir tiesiskums," sacīja Levits.

Valsts prezidents informēja, ka Latvija un vairāki desmiti citu valstu jau sadarbojas Apvienoto Nāciju Organizācijā, lai izveidotu starptautisku ad hoc tribunālu agresijas noziegumu apkarošanai. Levits pauda pārliecību, ka juridiski tas ir iespējams, bet viss, kas vajadzīgs, ir politiskā griba. Viņš aicināja valstis pievienoties šai iniciatīvai.

Uzrunā Levits arī pauda pārliecību, ka Krievijai ir arī jākompensē Ukrainai visi zaudējumi. "Tāpēc es atzinīgi vērtēju lēmumu izveidot Krievijas agresijas pret Ukrainu rezultātā radīto zaudējumu reģistru. Latvija ir viena no reģistra dibinātājvalstīm, un mēs aicinām arī citas valstis tam pievienoties," sacīja Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!