Pretēji iepriekš paustajam satraukumam par aptuveni 1000 cilvēkiem, kuriem Soda reģistra kļūdas dēļ būtu liegts piedalīties pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) saņēmusi no Centrālās vēlēšanas komisijas ziņas tikai par 168 cilvēkiem, kuriem bija radušas problēmas šīs kļūdas dēļ.

CVK ir pieprasījusi ziņas par 168 vēlētājiem, kuri pauduši vēlmi nobalsot, bet kuriem saskaņā ar vēlētāju sarakstiem šādu tiesību nav bijis, portālu “Delfi” informēja PMLP pārstāve Laura Karnīte.

Likums par pašvaldību vēlēšanām nosaka, ka tajās nedrīkst piedalīties apcietinājumā esošas personas, jo katrā pašvaldībā, par kuras deputātiem tiek balsots, sava cietuma nav. Taču dienu pirms vēlēšanām atklājies, ka Sodu reģistrā nav atjaunotas ziņas par cilvēkiem, kuri ir atbrīvoti no apcietinājuma, un līdz ar to šie cilvēki netika iekļauti Vēlētāju reģistrā.

CVK nolēmusi, ka strīdīgos gadījumos vēlēšanu komisijas amatpersonas pieprasīs ziņas no PMLP un noskaidros, vai persona ir tiesīga piedalīties vēlēšanās.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iepriekš pauda viedokli, ka no pašvaldību vēlēšanu likuma ir jāizslēdz norma par vēlētāju svītrošanu no Vēlētāju reģistra, balsoties uz Sodu reģistra datiem, jo apcietinātie tāpat atrodas cietumā un nevar ierasties balsot vēlēšanu iecirknī ar pasi. Pēc Cimdara teiktā, šī likuma norma ir "bezjēdzīga un kļūdu gadījumā rada grūti novēršamas problēmas".

Iepriekš CVK pauda bažas, ka reģistra kļūdas dēļ vēlēšanās nevarētu piedalīties aptuveni 1000 pilsoņu, un tas varētu kļūt par pamatu vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!