Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Saeima ceturtdien, 7. aprīlī, lēma vērtēt priekšlikumu šogad 9. maiju noteikt kā Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu. Šo priekšlikumu vērtēs Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Likumprojekta nodošanu komisijai atbalstīja 76 deputāti, bet pret balsoja viens. Lai likums stātos spēkā, tas Saeimai jāpieņem trijos lasījumos.

Ar likumprojektu rosināts noteikt, ka šogad 9. maijs visā Latvijā tiks noteikts par Ukrainas upuru piemiņas dienu, godinot pret Ukrainu uzsāktās Krievijas militārās agresijas rezultātā cietušos un bojā gājušos Ukrainas civiliedzīvotājus un bruņoto spēku militārpersonas.

Paredzams, ka piemiņas dienā pie ēkām būs jānovieto Latvijas valsts karogs sēru noformējumā, bet Rīgas pils Svētā gara tornī, pie Valsts prezidenta rezidences, Saeimas galvenās ēkās un Ministru kabineta ēkas – līdzās Latvijas valsts karogam sēru noformējumā būs jānovieto Ukrainas karogs.

Šajā dienā valsts un pašvaldību iestādes nevarēs rīkot izklaides un svētku pasākumus, kā arī pašvaldības nevarēs izsniegt atļauju publiska pasākuma rīkošanai.

Plānots, ka likums zaudēs spēku šā gada 11 maijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt publiskos pasākumos izmantot tādus militāru agresiju slavinošus simbolus kā burts "Z", tāpat ar likuma grozījumiem būs liegti pasākumi padomju armiju slavinošu pieminekļu pakājē, kā arī ierobežos 9. maija publiskas svinības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!