Foto: LETA

No trešdienas, 30. jūnija, 12. klašu absolventi un citi izglītojamie, kuri kārtoja centralizētos eksāmenus, var uzzināt šo eksāmenu vērtējumus, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Rezultātus iespējams aplūkot, izmantojot latvija.lv e-pakalpojumu "Mani dati izglītības reģistros".

Šajā e-pakalpojumā tiek attēloti centralizēto eksāmenu vērtējumi, kurus Valsts izglītības satura centrs ir ievadījis Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS). Izdrukātos sertifikātus, tāpat kā līdz šim, absolventi varēs saņemt izglītības iestādēs.

30. jūnijā izglītības pārvaldēm tiek izsniegti 16000 centralizēto eksāmenu sertifikāti tiem jauniešiem, kuri pamattermiņā kārtoja centralizētos eksāmenus par vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi.

Šogad, lai saņemtu atestātu par vidējo izglītību, skolēniem bija jākārto latviešu valodas, matemātikas un pēc izvēles vienas svešvaloda eksāmens.

Obligātos eksāmenus vidēji kārtoja 14 000 izglītojamo (latviešu valodā – 14229, matemātikā – 14376, angļu valodu kārtot bija izvēlējušies 12513 izglītojamo, krievu – 1766, vācu – 30, bet franču – 3).

Šogad izglītojamajiem nebija jākārto izvēles eksāmeni, tomēr būtisku izmaiņu izvēles centralizēto eksāmenu kārtotāju skaitā nav (Latvijas un pasaules vēsture – 1481, bioloģija – 1201, fizika – 780, ķīmija – 619).

Šogad skolēnu sniegumos centralizētajos eksāmenos, salīdzinot ar pagājušo gadu, būtisku izmaiņu nav, norāda VISC.

Obligātajos eksāmenos tie par dažiem procentiem atšķiras no iepriekšējo gadu rezultātiem. Latviešu valodā vidējas vērtējums šogad veido 51,3% (pērn 52,9%), matemātikā – 36,3% (pērn 35,4%), angļu valodā – 66,8% (pērn 70,0%). Krievu valodā vidējais vērtējums šogad ir 76,8% (pērn 73,3%), vācu valodā – 73,8% (pērn 74,5%), savukārt franču valodā – 76,1% (pērn 75,2%).

Savukārt izvēles eksāmenos rezultāti ir mainīgi, bet noteikti jāņem vērā, ka to kārtotāju skaits ir neliels, kas arī ietekmē eksāmenu vidējo rezultātu, norāda VISC. Piemēram, bioloģijā vidējais vērtējums šogad ir 50,2% (pērn 53,3%), fizikā – 48,8% (pērn 41,9%), ķīmijā – 55,3% (pērn 60,0%), savukārt vēsturē – 46,0% (pērn 39,6%).

Salīdzinot eksāmenu rezultātus pa gadiem, jāņem vērā, ka Covid-19 pandēmijas dēļ tika daļēji mainīts eksāmena saturs, skolēni eksāmenus pildīja speciālās atbilžu lapās, kuras iepriekšējos gados nebija, eksāmeni notika bez starpbrīža.

Tāpat jāņem vērā, ka vidējie rezultāti var mainīties, jo aptuveni 500 skolēni centralizētos eksāmenus kārtoja papildtermiņā.

Plašāka eksāmenu rezultātu statistiskā analīze būs pieejama šā gada septembrī.

Sertifikāti tiks izsniegti 6. jūlijā tiem skolēniem, kuri kādu no noslēguma pārbaudījumiem kārtoja papildtermiņos.

Ja izglītojamo neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, Administratīvā procesa likuma noteiktā kārtībā mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas, proti, līdz 30.jūlijam, viņam ir tiesības rakstīt VISC adresētu iesniegumu ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemto vērtējumu. Īpaši izveidota VISC apelācijas komisija to izskatīs mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas.

Jānorāda, ka pamatskolas beidzēji šogad tika atbrīvoti no valsts pārbaudes darbu kārtošanas, tā vietā skolēni veica diagnosticējošos darbus un mācību gadu pabeidza ar vērtējumu gadā.

Lai skolēni varētu uzsākt darba gaitas, pārbaudītu savas valsts valodas prasmes, mazākumtautību izglītības programmas apguvējiem pēc pašu izvēles tika piedāvāts kārtot latviešu valodas eksāmenu. Šo iespēju izmantoja 1772 skolēns.

Augstākās izglītības iestādēs šobrīd ir sākusies uzņemšana, un datu pieejamība kopējā sistēmā būtiski atvieglo nepieciešamo formalitāšu kārtošanu, norāda IZM. Eksāmenu rezultāti un vidusskolas diploma atzīmes no VIIS tiek nodotas Vienotajai uzņemšanas sistēmai un Rīgas Stradiņa universitātes uzņemšanas sistēmai, ja reflektants piesakās studijām kādā no Latvijas augstskolām.

Jāatgādina, ka vidusskolas diploma atzīmes sistēmā pieejamas pēc tam, kad izglītības iestādes triju darba dienu laikā pēc diploma izsniegšanas šos datus ievadījušas VIIS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!