Šajā ziemas sezonā ceļu uzturēšanai kopumā plānots izlietot 11,1 miljonu latu, no kuriem ziemas dienestiem paredzēti 8,9 miljoni latu, kas ir par 1,6 miljoniem latu vairāk nekā iepriekšējā ziemā, informēja Latvijas Autoceļu direkcijas (LAD) Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Daiga Mežapuķe.
Šie līdzekļi paredzēti izlietošanai ceļu kopšanai laika posmā līdz nākamā gada 31.martam.

Kā ierasts, ceļi atkarībā no valsts autoceļu klasifikācijas un satiksmes intensitātes tiks sadalīti piecās ziemas uzturēšanas klasēs - A, A1, B, C un C1.

Uz A klases ceļiem tiek nodrošināta vislabākā uzturēšana, pastāvīgos laika apstākļos tīrīšana vai kaisīšana tiek realizēta trīs stundu laikā pēc sniega snigšanas beigām vai apledojuma parādīšanās. Pastāvīgos laika apstākļos šāda uzturēšana tiek garantēta no plkst.6 līdz 22.

Savukārt uz C1 klases ceļiem tīrīšana vai kaisīšana pastāvīgos laika apstākļos tiek nodrošināta 24 stundu laikā pēc sniega snigšanas beigām un 12 stundu laikā pēc apledojuma parādīšanās. Uzturēšana tiek garantēta laika posmā no plkst.6 līdz 18.

Kā skaidroja Mežapuķe, mainīgos laika apstākļos priekšroka tiek dota A klases ceļiem.

Līdz ar līdzekļu apjoma palielināšanos radusies iespēja vairākiem ceļu posmiem paaugstināt uzturēšanas klases, piemēram, autoceļa A2 posmam, kuram bija piešķirta B klase, tā paaugstināta uz A1 klasi, savukārt autoceļa A6 posmā 22 kilometru garumā Daugavpils rajonā šosezon tiks uzturēta arī otra brauktuve.

Kopumā šajā sezonā LAD pārziņā būs 17 383 kilometri ceļu, kas ir par aptuveni 540 kilometriem vairāk nekā pērn.

Pirmās šķiras autoceļos atbilstoši A1 klasei tiks uzturēts par 210 kilometriem vairāk nekā pērn, atbilstoši B klasei - par 256 kilometriem vairāk, savukārt otrās šķiras autoceļos atbilstoši B klasei tiks uzturēts par 125 kilometriem vairāk nekā pērn. Kopumā par 542 kilometriem samazināsies tā saucamo "bezklases" kategorijā ietilpstošie ceļi. Ziemā šie ceļi, kuros satiksmes intensitāte ir mazāka par 100 automašīnām diennaktī un pa kuriem netiek pārvadāti pasažieri, tiek tīrīti pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā četras reizes sezonā.

Lai gan LAD ziemas dienests vēl nav uzsācis darbu, aizvadītajā nedēļas nogalē ceļu tīrīšanas darbi jau veikti Valmieras, Cēsu, Valkas un Madonas rajonā, savukārt Rīgas rajonā vakar tika kaisīti pārvadi.

Arī šosezon ceļu kaisīšanai plānots izmantot sāli un smiltis. Tāpat kā pērn, informācija par ceļu stāvokli būs pieejama LAD interneta lapā, iecerēts arī izdot informatīvu bukletu autovadītājiem.

Ceļu uzturēšanas darbus realizē četri valsts uzņēmumi - VAS "Kurzemes ceļi", VAS "Latgales ceļi", VAS "Vidzemes ceļi" un VAS "Centrālā reģiona ceļi".

Kā ziņots, aizvadītajās brīvdienās Vidzemē uzsniga pirmais sniegs, kura dēļ bijusi traucēta autobusu satiksme Valmieras un Madonas rajonā. Tāpat sniega dēļ bija traucēta elektroenerģijas piegāde Latvijas ziemeļos un austrumdaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!