Šogad centralizētos eksāmenus pieteikušies kārtot aptuveni 37 000 vidusskolēnu.
Populārākie eksāmeni ar lielāko kārtotāju skaitu ir angļu valodā, latviešu valodā un literatūrā, vēsturē un matemātikā.

Ir pieaudzis to skolēnu skaits, kuri šogad izvēlējušies kārtot centralizētos eksāmenus dabaszinātnēs. Bioloģijas eksāmenu pieteikušies kārtot 3976 skolēni, kas ir par 18% vairāk nekā pagājušajā gadā, ķīmijas eksāmenu vēlas kārtot 1847 skolēni, bet fizikas eksāmenu - 3713 skolēni, pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) Izglītības informācijas biroja vadītāja Kristīne Ilgaža.

Lai iegūtu vispārējo vidējo izglītību, jānokārto pieci eksāmeni un trīs ieskaites. Iegūto vērtējumu ieraksta ISEC izdotā sertifikātā. Centralizēto eksāmenu sertifikātus ISEC izsniedz pašvaldības izglītības pārvaldēm ne vēlāk kā piecas nedēļas pēc attiecīgā mācību gada beigām - šogad tas būs 12.jūlijs.

Izglītības pārvaldes sertifikātus nodod izglītības iestāžu vadītājiem, kas savukārt tos ne vēlāk kā 16.jūlijā izsniedz skolēniem.

Ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, var ISEC iesniegt apelāciju. ISEC izveidos īpaša apelācijas komisiju, kas izskatīs saņemtos iesniegumus un pārskatīs vērtējumu eksāmenā, lai pieņemtu lēmumu atstāt vērtējumu vai mainīt to.

Tāpat kā citus gadus, kopš 8.maija darbojas ISEC uzticības tālrunis 8960002. Piezvanot uz šo numuru, automātiskajā atbildētājā var atstāt ierosinājumus un komentārus par valsts pārbaudes darbiem. ISEC atgādināja, ka minētais tālrunis nav paredzēts situācijām, kurām nepieciešama tūlītējs risinājums.

Pirmdien noticis angļu valodas centralizētais eksāmens - pirmais no centralizētajiem eksāmeniem vispārējā vidējā izglītībā. Šo eksāmenu kārtoja 24 638 skolēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!