Foto: Shutterstock
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 12. aprīlī, vienojās par risinājumu, kā ļaut ģimnāzijām rīkot iestājpārbaudījumus, bet gala lēmums tiks pieņemts aprīļa vidū.

Komisija trešdien skatīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas tostarp paredz atļaut ģimnāzijām šogad rīkot iestājpārbaudījumus.

Deputāti vienojās par alternatīvu lēmumu, proti, no Vispārējās izglītības likuma grozījumiem izslēgt sadaļu par iestājpārbaudījumiem ģimnāzijās, tā vietā uzdodot Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) līdz 17. aprīlim iesniegt komisijai alternatīvu likumprojektu par centralizētajiem eksāmeniem un iestājpārbaudījumiem. Komisija šo likumprojektu varētu izskatīt steidzamības kārtā 19. aprīlī, bet Saeimā abos lasījumos pieņemt 20. aprīlī.

Jau vēstīts, ka iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informēja, ka izmaiņas likumā ir nepieciešamas, lai veidotu vienotu pieeju uzņemšanai vidējās izglītības programmā gan vidusskolās, gan valsts ģimnāzijās, ievērojot arī vienotu pieeju izglītojamo uzņemšanai.

Līdz ar to pamatizglītības sertifikātā uzrādītais mācību sasniegumu vērtējums attiecīgajā mācību priekšmetā kalpos kā konkursa atlases kritērijs.

Ņemot vērā, ka ar 2022./2023. mācību gadu valsts pārbaudes darbu norise tiek organizēta centralizēti, likumprojekts nosaka, ka mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārto centralizētos eksāmenus, vispārējās vidējās izglītības iestādes nav tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus.

Savukārt, lai nodrošinātu savlaicīgu izglītojamo informētību par iestājpārbaudījumu rīkošanas nosacījumiem kā arī uzņemšanas kritērijiem vidējās izglītības pakāpē, tiek paredzēts, ka izmaiņas stājas spēkā 2023. gada 1. septembrī.

Saeima gan lēma nevirzīt šos likuma grozījumus, savukārt IZM par šādu lēmumu bija neizpratnē, jo tādējādi rodas situācija, ka ģimnāzijas šogad nav tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus.

Minēto likuma grozījumus iepriekš kritizēja ģimnāziju pārstāvji. Portāls "Delfi" vēstīja, ka Rīgas un reģionu valsts ģimnāzijas arī turpmāk vēlas rīkot iestājpārbaudījumus potenciālajiem 10. klases audzēkņiem, lai nebūtu jāuzņem visi "švakie" un četrinieki". Izņēmums gan ir Rēzeknes un Daugavpils valsts ģimnāzijas, kurās skolēnus "izsijās" pēc citiem kritērijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!