Foto: F64

Rīgas dome (RD) trešdien, 28. martā, apstiprināja aģentūras "Rīgas gaisma" plānu šogad izbūvēt 1650 metrus garu apgaismojuma elektrisko tīklu Trīsciemā, taču jauna apgaismojuma tīklu būvniecība galvaspilsētā kopumā pēdējos trīs gados ir sarukusi.

Apgaismojumu aģentūra izbūvēs Rudzu ielas posmā no Jaunciema gatves līdz 46. numura ēkai, kā arī Arāju ielā.

Aģentūras direktors Jānis Drulle skaidroja, ka ne visās ielās ir jēga būvēt apgaismojumu. "Tur, kur tas patiešām ir vajadzīgs, ir aptuveni 50 kilometri. Posmus zinām. Darba apjomi ir zināmi. Arī izmaksas ir aprēķinātas. Bet darbu veikšana ir atkarīga no mums pieejamā finansējuma, kas ir deputātu ziņā. Ja būs lielāks finansējums, tad veiksim šos darbus," pārmetumus par nepietiekamu Rīgas izgaismošanu atspēkoja Drulle.

2017. gadā aģentūra uzbūvēja apgaismojumu aptuveni trīs kilometru garumā, bet 2016. gadā aptuveni astoņu kilometru garumā, informēja Drulle.

Aģentūras pamatbudžetā 7,4 miljoni eiro plānoti ielu apgaismojuma ekspluatācijas nodrošināšanai un 817 tūkstoši eiro – pilsētas luksoforu sistēmas un tās vajadzībām ierīkoto elektrisko tīklu uzturēšanai.

Pašvaldības dotācija šīm programmām ir 7,7 miljoni eiro. "Rīgas gaisma" pati plāno iekasēt 498 tūkstošus eiro.

Luksoforu uzturēšana sadārdzinājusies par 95 tūkstošiem eiro, salīdzinot ar 2017. gadu, jo šogad plānots iegādāties remontmateriālus, ceļu seguma atjaunošanai pēc remontdarbiem, kā arī celt darbinieku algas.

Aģentūra šogad nodarbinās 151 darbinieku. 137 darbinieki īstenos ielu apgaismojuma ekspluatācijas darbus un 14 darbinieki – pilsētas luksoforu sistēmas uzturēšanas darbus.

Elektroenerģiju "Rīgas gaisma" tērēs 3,6 miljonu eiro vērtībā. Reizi 10 darba dienās darbinieki apsekos visus 377 Rīgas luksoforus.

Aģentūra lūkos piedalīties iepirkumos par apgaismes modernizāciju. Kopš 2012. gada "Rīgas gaisma" īstenojusi deviņus projektus par 3,1 miljonu eiro, nomainot gandrīz 3000 nātrija lampas pret LED diodēm, kā arī uzstādot 29 apgaismojuma līmeņa regulēšanas ierīces, kas ļauj taupīt elektroenerģiju.

Šogad plānots nomainīt 352 sarūsējušos un sadrupušos apgaismojuma balstus, kā arī 158 sarūsējušās balstu konsoles. Vēl 120 balstus un konsoles "Rīgas gaisma" pārkrāsos.

Aģentūra nomainīs 460 metrus avārijas stāvoklī esošo gaisvada līniju.

"Rīgas gaisma" darbiniekiem kopumā jāgādā par 49 tūkstošiem gaismekļu, 36 tūkstošiem balstu, 1900 kilometriem apakšzemes un gaisa kabeļu līniju apkalpošanu, 377 luksoforu, tostarp 98 regulējamo gājēju pāreju darbības nodrošināšanu un 47 ielu pulksteņu, 21 apgaismojama tuneļa, divu tilta pārvadu, 25 skolu dekoratīvā un to teritoriju funkcionālā apgaismojuma, 17 sporta laukumu un 18 pašvaldības ēku un inženiertehnisko būvju dekoratīvā apgaismojuma apkalpošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!