Foto: Aizsardzības ministrija
Gada pirmajos trīs mēnešos neitralizēti 610 sprādzienbīstami priekšmeti, pērn gada laikā iznīcinātas 10 625 sprāgstvielas, portālu "Delfi" informēja Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotā.

Starp iznīcinātajiem priekšmetiem ir 299 artilērijas lādiņi, kā arī tika neitralizētas 5041 strēlnieku munīcijas vienības.

"Pavasaris un vasara ir aktīvākais periods, kad mūsu darba apjoms palielinās. Sniegs ir nokusis, cilvēki uzsākuši zemes rakšanas darbus un lauku apstrādāšanu, līdz ar to arī tiek atrasti sprādzienbīstamie priekšmeti," atzīst kapteinis Gatis Muižnieks. Viņš bilst, ka atrasto un iznīcināto sprādzienbīstamo priekšmetu skaits no gada uz gadu nesamazinās, tas ir praktiski nemainīgs, robežās no 10 līdz 11 tūkstošiem gadā.

Tieši pavasarī zemes augšējos slāņos nonāk daudz Pasaules karos nesprāgušas munīcijas. Galvenokārt tas saistīts ar pavasara atkušņiem, lauku darbiem vai atpūtnieku aktivitātēm vasarā. Tāpat sprādzienbīstamus priekšmetus joprojām izskalo no jūras.

Jau ziņots, ka pērnajā gadā rota ir devusies uz 1072 izsaukumiem un neitralizējusi 10 625 sprādzienbīstamus priekšmetus, no kuriem - 7345 bija artilērijas lādiņi, 1541 mīnmetēja mīnas, 410 raķetes, 65 aviācijas bumbas, 55 inženieru munīcija (prettanku, pretkājnieku mīnas), 1209 šauteņu un rokas granātas, 1924 uzspridzināšanas līdzekļi (detonatori, uzspridzinātāji), kā arī tika neitralizētas 15 812 strēlnieku munīcijas vienības.

Atbildīgie aicina cilvēkus, kuri uziet sprādzienbīstamus priekšmetus, tos neaiztikt, bet ziņot attiecīgajiem dienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!