Foto: morgueFile
Korupcijas apkarošana medicīnas un satiksmes nozarēs būs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2012.gada prioritātes, piektdien, atskatoties uz aizvadīto gadu un runājot par nākotnes plāniem, žurnālistiem pavēstīja biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

KNAB iedzīvotāju aptauja liecina, ka, piemēram, pērn 33,3% aptaujāto medicīniskas problēmas nokārtošanai izmantojuši neoficiālus maksājumus, dāvanas vai pazīšanās. Līdzīgu tendenci atklājušas arī 2007.gadā un 2005.gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas, secinājis KNAB.

Tāpēc KNAB secinājis, ka, neskatoties uz iepriekš notikušajām aizturēšanām un iesāktajiem kriminālprocesiem, situācija šajās nozarē korupcijas ziņā neuzlabojas. Strīķe žurnālistiem uzsvēra, ka ik gadu tiek izmeklētas krimināllietas un veiktas pārbaudes medicīnas un satiksmes nozarē. "Amatpersonas tiek aizturētas, ir daudz notiesājošu spriedumu, bet kopumā situācija nemainās," piektdien atzina Strīķe.


Lielu vērību KNAB pievērsīs arī zaļu firmām un tam, cik bieži pacientiem tiek izrakstītas konkrētu firmu zāles. "Nereti notiek tā, ka mediķi izraksta zāles par labu kādai konkrētai zāļu firmai," atzina KNAB šefs Jaroslavs Streļčenoks. KNAB vadītājs noradīja uz tendenci, ka mediķi konkrēto firmu zāles izraksta nevis tāpēc, ka tās pacientam ir piemērotākās, bet gan tāpēc, lai saņemtu bonusus, dāvanas no zāļu firmām.

Strīķe uzsvēra, ka birojs pastiprināti uzraudzīs arī satiksmes nozari, norādot, ka šeit nav runa tikai par korupciju policijā, bet gan pa nozari kopumā. Zem KNAB lupas būs gan aviācijas nozare, gan ostas un citas satiksmes sfēras. Strīķe akcentēja, ka "arī satiksmes nozare sagādā visvairāk kriminālprocesuālo darbību birojā."

KNAB korupcijas novēršanas bloks plāno izstrādāt pasākumus, kas varētu būtiski samazināt korupciju medicīnas nozarē un satiksmes nozarē.

Plānots, ka KNAB uzmanības lokā būs arī "ēnu ekonomikas" apkarošana, publiskie iepirkumi, valsts amatpersonu pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!