Foto: Reuters/Scanpix
Šogad Latvijā sāks darboties notiesāto elektroniskā uzraudzība kā alternatīva ieslodzījumam.

Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana ar elektronisko uzraudzību Latvijā tiks ieviesta no 1.februāra. Jaunā kārtība paredz, ka tiesa, izvērtējot jautājumu par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas, var piemērot elektronisko uzraudzību, ņemot vērā to, vai notiesātais piekrīt elektroniskajai uzraudzībai, vai elektroniskās uzraudzības īstenošana ir iespējama notiesātā dzīvesvietā un vai elektroniskās uzraudzības piemērošana veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā.

Lai īstenotu elektronisko uzraudzību, pie notiesātā ķermeņa piestiprinās elektronisko ierīci, kas ļaus kontrolēt viņa atrašanos noteiktā vietā un laikā.

Tiesa elektronisko uzraudzību varēs noteikt uz laiku no viena līdz 12 mēnešiem.

Lai ieviestu notiesāto elektronisko uzraudzību, parlaments pērn grozīja Krimināllikumu, Kriminālprocesa likumu un citus likumus. Likumu grozījumi reformē nosacītās pirmstermiņa atbrīvošanas sistēmu un rada iespējas notiesātajam ar zemu un vidēju risku sabiedrībai, ja viņš sasniedzis noteiktus resocializācijas rezultātus, tikt atbrīvotam no ieslodzījuma vietas. Notiesātais daļu no soda izcietīs ieslodzījuma vietā, bet daļu soda - stingrā uzraudzībā sabiedrībā, kur noteikt notiesātā atrašanās vietu un pārvietošanos ļaus elektroniskā uzraudzības sistēma, iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!