Pēc Zemkopības ministrijas ierosinājuma no 2012. gada valsts budžeta grozījumiem pārdalīs 88,2 miljonus latu pirms paredzētā termiņa, un lauksaimnieki ātrāk varēs saņemt ES fondu maksājumus, informēja ZM.

Tas ļaus Zemkopības ministrijai līdz šī gada beigām samaksāt plānoto naudu lauksaimniekiem no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda (ELGF) un Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) programmām. Līdz ar to daudzi Latvijas lauksaimnieki ātrāk iegūs papildus apgrozāmos līdzekļus, kas uzlabos lauksaimnieku finanšu situāciju.

Sniegtā iespēja nodrošinās ātrāku un savlaicīgāku atdalīto papildu valsts tiešo maksājumu avansu izmaksu, maksājumus tirgus veicināšanas un biškopības programmām, atbalstam investīciju ieguldījumiem augļu un dārzeņu ražotāju grupām un ražotāju organizācijām, kā arī zivju ražotāju grupu atbalstam.

Tāpat varēs izmantot arī vienotā platības maksājuma avansa izmaksai, taču, lai tos varētu izmaksāt ātrāk, nepieciešams saņemt Eiropas Komisijas (EK) atļauju, kuras pieprasījumu Zemkopības ministrija jau ir nosūtījusi EK.

Savukārt no ELFLA paredzēts līdzfinansējums pasākumiem: atbalstam jaunajiem lauksaimniekiem, priekšlaicīgai pensionēšanai, lauku saimniecību modernizācijas projektiem, meža ekonomiskās vērtības uzlabošanai, lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu pievienotajai vērtībai, infrastruktūrai, kas attiecas uz lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu pievienoto vērtību, daļēji naturālo saimniecību pārstrukturizācijai, maksājumiem lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas, agrovides maksājumiem, lauksaimniecībā neizmantojamās zemes pirmreizēja apmežošanai, atbalstam uzņēmumu radīšanai un attīstībai, tūrisma aktivitāšu veicināšanai, pamatpakalpojumiem ekonomikai un iedzīvotājiem, vietējās rīcības grupas darbības nodrošināšanai, prasmju apguvei un teritorijas aktivizēšanai, lauku ekonomikas dažādošanai un dzīves kvalitātes veicināšanai vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!