Šogad uz Latvijas autoceļiem ir mazākais bojā gājušo cilvēku skaits kopš 1970.gada, tomēr Ceļu policija uzskata, ka traģisku negadījumu skaits joprojām ir liels, īpaši bojā gājušo gājēju skaits, atzīst Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš.
Šogad, pateicoties Ceļu policijas panāktajai sodu bardzībai par braukšanu alkohola reibumā un transportlīdzekļa vadīšanu bez tiesībām, ir izdevies ievērojami samazināt bojā gājušo skaitu, kas līdz šodienai ir 437 cilvēki. Salīdzinājumā pērn uz ceļiem dzīvību zaudēja 505 cilvēki.

Ceļu policija norāda, ka pašlaik galvenais "rūpju bērns" ir gājēji, jo, neskatoties uz daudzajām akcijām, iedzīvotāju informēšanas kampaņām, atstarotāju dalīšanu un administratīvo pārkāpumu protokolu noformēšanu, cilvēki tumšajā laikā uz ceļiem vieglprātīgi attiecas pret savām dzīvībām un nelieto gaismu atstarojošos elementus.

Ceļu policijas biroja priekšnieks norāda, ka tieši gājēji šogad veido lielāko daļu no bojā gājušajiem. Daudz cilvēku gājis bojā negadījumos, kuru iemesls bija pārsniegtais braukšanas ātrums.

Zivtiņš pozitīvi novērtēja šogad panākto avārijās cietušo cilvēku skaita samazinājumu, jo salīdzinājumā ar pērno gadu tas sarucis gandrīz par 1 000 cilvēkiem. Šogad līdz 30.decembrim negadījumos uz ceļiem bija cietuši 5 560 cilvēki, bet pērn - 6 348.

Tas liecinot par patīkamām iezīmēm. Pēc Ceļu policijas vadītāja domām, šādai iezīmei esot trīs iemesli - mērķtiecīgs darbs sabiedrības informēšanā, esošās likumdošanas sakārtošana, tai skaitā palielinot soda bardzību, kā arī regulārie Ceļu policijas reidi un tematiskās akcijas.

Viņš norādīja, ka liela artava labiem rezultātiem ir soda neizbēgamības principam un Ceļu policistu darbam, jo, kopš tikuši ieviesti saskaņotie paziņojumi par ceļu satiksmes negadījumiem, likumsargi vairāk uzmanības var veltīt satiksmes drošībai.

Zivtiņš atzina, ka daudziem autobraucējiem nepatīk Ceļu policisti ar radariem, tomēr jāsaprot, ka tieši lielais ātrums ir viens no galvenajiem traģisko negadījumu iemesliem, tādēļ policijas uzdevums ir laikus apturēt potenciālos upurus.

Latvijā šogad reģistrēti 39 165 ceļu satiksmes negadījumi, no kuriem 4 430 bijuši smagi, liecina Ceļu policijas biroja apkopotā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem šogad.

Izvērtējot šī gada darba rezultātus, jau tagad Ceļu policijas biroja vadītājs atzinīgi novērtējis arī policistu darbu un izsaka viņiem pateicību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!