Šī gada pirmajos mēnešos par 40% palielinājies ceļu satiksmes negadījumos ievainoto bērnu skaits, informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) direktors Andris Lukstiņš.
Statistika liecina, ka pagājušā gada pirmajā ceturksnī bija ievainoti 29 bērni, bet šogad šajā pašā laika posmā ievainoti 47 bērni. Pērn bojā gājušo bērnu skaits ceļu satiksmes negadījumos bija astoņi, bet 2004.gadā - divi bērni.

Lukstiņš uzsvēra, ka negadījumu skaits ievērojami palielinās, pat trīskāršojas vasaras mēnešos - no maija līdz augustam. Kā iemeslu viņš min brīvlaiku un atvaļinājuma laiku, kad bērni tiek vesti uz laukiem, ekskursijās un ģimeņu izbraucienos. Viņš arī pieļāva, ka lielākajā daļā negadījumos bērni nav bijuši piesprādzējušies.

Direktors sacīja, ka bērni tiek pārvadāti stāvot kājās, tupot uz ceļiem un turot klēpī. Pēc viņa teiktā, Latvijas Televīzijas raidījums "Zebra" konstatējis, ka no 19 mašīnām tikai piecās bērni bija piesprādzēti.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Pēteris Kļava pēc ikdienas darbā pieredzētiem gadījumiem zina stāstīt, ka apmēram 60 automašīnās no 100, kuru vadītāji un pasažieri pēc palīdzības vērsušies slimnīcā, bērni nav bijuši piesprādzēti.

Viņš uzsvēra, ka nepiesprādzēts bērns negadījumā cieš visvairāk - sekas ir bērna nāve un ciešanas uz visu mūžu. Kāds nepiesprādzējies bērns sadursmes laikā izlidojis caur automašīnas priekšējo stiklu - viņam lauzti kakla skriemeļi un bijis sašķaidīts galvaskauss. Ārstēšanas laikā bērns bija trīs reizes jāatdzīvina, viņš palicis akls un tagad ir invalīds, kuram ir paralizētas rokas un kājas, zināja teikt ārsts.

Kļava uzsvēra, ka savā prakses laikā viņš nav sastapies ar piesprādzētu bērnu, kurš būtu nomiris. Josta sadursmes brīdī var radīt strangulācijas rievas uz kakla un ribu lūzumus, taču tas ir labāk nekā gūt smagus sakropļojumus un invaliditāti vai nāvi, kā tas notiek, bērnam nepiesprādzējoties, sacīja mediķis.

Valsts policijas ceļu policijas biroja priekšnieka vietniece Vineta Mistre uzsvēra, ka pagājušogad ir sodīti 18 000 vadītāji, bet šogad pirmajos mēnešos 17 000 šoferu.

CSDD Sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Aizpors sacīja, ka pašlaik Latvijā netiek veikta ceļu satiksmes negadījumos cietušo nepiesprādzēto bērnu uzskaite, jo tas esot tehniski sarežģīti.

Lai palielinātu drošības jostu lietotāju skaitu un samazinātu ievainoto un bojā gājušo skaitu ceļu satiksmes negadījumos, CSDD šodien uzsāka kampaņu "Piesprādzē, neriskē". Tās mērķis ir panākt, lai drošības jostas lietotu vadītāji un pasažieri.

Galvenā kampaņas mērķauditorija ir četrus līdz astoņus gadus veci bērni, taču uzrunāti tiks arī viņu vecāki, radinieki un citu satiksmes dalībnieki.

Kampaņas radošā risinājuma autora, reklāmas aģentūras "Creative Media Services" direktors Kārlis Gudonis sacīja - pētījumi liecina, ka grūtāk par kādu lietu ir pārliecināt pieaugušos, bet vieglāk bērnus.

Akcijas laikā tiks veikti policijas reidi - tajos likumsargi skaidros, cik bīstami ir pārvadāt bērnus bez drošības jostu lietošanas. Savukārt bērnus, kas būs piesprādzējušies, atalgos ar dāvanu - rotaļlietu Robi. Ja bērns nebūs piesprādzēts, viņš saņems informatīvo bukletu, kurā parādīts, kā pareizi jāpiesprādzējas, jālieto bērnu sēdeklītis un paliktnis.

Mistre sacīja, ka policija informēs arī par to, ka jāpiesprādzējas, arī sēžot aizmugures sēdekļos.

Policija brīdinās nepiesprādzējušos vadītājus un dažos gadījumos sodīs viņus ar 10 latu administratīvo sodu. Lukstiņš uzsvēra, ka pašlaik tiek gatavotas izmaiņas likumdošanā, lai divus soda punktus plus desmit latu administratīvo sodu vadītāji saņemtu par nepiesprādzētajiem bērniem, bet pats nepiesprādzētais vadītājs saņems 1 soda punktu plus desmit latu administratīvo sodu.

Kampaņai ir sagatavota animācijas filma, pēc organizatoru domām, lipīgs skaitāmpantiņš, puzle ar Robi, kā arī vides reklāma, kurā redzams piesprādzējies bērns un rādīts, kā lido viņa rotaļu lācītis sadursmes brīdī. Par piesprādzēšanās lietderīgumu Robis bērnus mācīs arī ar īpašu deju.

Akcijas programmā paredzēti vairāki pasākumi Latvijas lielākajās pilsētās - pie lielveikaliem, rotaļu laukumos un citur. 28.maijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks akcijas simbola Bruņneša Robja dzimšanas dienas svinības.

Policijas patruļas paredzētas "Statoil" benzīntankos, pie Jūrmalas caurlaižu posteņa Lielupes tilta tuvumā, kā arī uz valsts ceļiem.

Šādas kampaņas šī gada laikā notiks 15 Eiropas valstīs, un tās īstenošanai Latvijā paredzēts tērēt 180 000 latu. Pusi summas segs par valsts budžeta līdzekļiem, bet otru daļu - Eiropas Savienība.

Akcija Latvijā notiks no 25.maija līdz 18.jūnijam.

Kampaņu rīko CSDD sadarbībā ar Satiksmes ministriju, Iekšlietu ministriju un Valsts policiju. Kampaņu atbalsta Eiropas Komisija, uzņēmumi SIA "Latvija Statoil" un SIA "Hansa Līzings".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!