Šogad pārbaudīto ērču inficētība ar encefalīta vīrusu ir augstāka nekā pagājušajā gadā, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Komunikācijas daļa.

Ērču pārnesto infekcijas slimību monitoringa laikā aprīlī un maijā savāktas 1542 ērces un 1124 ērču nepieaugušās formas - nimfas.

Pieciem procentiem ērču noteikta ērču encefalīta vīrusa klātbūtne.

Inficētās ērces savāktas Gulbenes, Madonas un Tukuma rajonā.

SVA epidemiologi informē, ka šogad pārbaudīto ērču inficētība ar encefalīta vīrusu ir augstāka nekā pagājušajā gadā.

Savukārt ērču blīvums jeb izplatība vērtējama kā vidēji augsta, lai gan atsevišķās to attīstībai labvēlīgās vietās novērotais ērču blīvums pārsniedz 100 ērces uz kilometru.

Augsts ērču blīvums maija vidū novērots Lapmežciemā un Ķemeru apkārtnē - 90-110 ērces uz kilometru, savukārt Saldus rajona Blīdenes apkārtnē, Rīgas rajona Babītes mežniecībā un Liepājas rajona Vērgales apkārtnē ērču blīvums svārstījās no 20 līdz 60 ērcēm uz kilometru.

Alūksnes, Gulbenes, Madonas, Preiļu un Krāslavas mežos konstatētais ērču blīvums vidēji bija ap 50 ērcēm uz kilometru, atsevišķās vietās sasniedzot 80-90 ērces uz kilometru.

Minētie faktori skaidrojami ar dažādiem procesiem dabā, un iedzīvotājiem jāievēro, ka, atrodoties ērču eksistencei piemērotās vietās, iespējamība, ka ērce pieķersies, ir liela, tādēļ atbilstoši jāpielāgo apģērbs.

Ņemot vērā pēdējos gados konstatēto patogēnu daudzveidību Latvijas ērcēs, kā arī salīdzinoši augsto Laimas slimības un pieaugošo ērlihiozes saslimšanas gadījumu skaitu, viens no būtiskākajiem profilakses pasākumiem ir pareiza apģērba izvēle, dodoties pastaigās dabā. Piemērots apģērbs jāizvēlas arī pret ērču encefalītu vakcinētiem cilvēkiem.

Dodoties mežā, jāievēro, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu.

Tomēr vietās, kur ir ļoti gara zāle un biezi krūmāji, tās bieži pieķeras augstāk, 0,5 metru līdz viena metra augstumā.

Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, pirms došanās mežā viss apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt. Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, apģērba augšdaļa jāieliek biksēs. Vēlams ap galvu apsiet lakatu vai uzlikt kapuci.

Pastaigas laikā jāapskata apģērbs, lai savlaicīgi atklātu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces. Kā papildus drošības pasākumu var lietot arī ērču atbaidīšanai domātos repelentus, apsmidzinot ar tiem apģērbu, tomēr repelenti nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots.

Pārnākot no meža, nepieciešams rūpīgi pārbaudīt, vai uz ķermeņa un drēbēm neatrodas ērces, atgādina SVA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!