Foto: LETA

Šogad ir pieaudzis ar apkures iekārtu nepareizu ekspluatāciju, bojājumu un to nepareizu izbūvi saistītajos ugunsgrēkos bojāgājušo skaits, portālu “Delfi” informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

Statistika liecina, ka 2017. gadā ar apkuri saistītos ugunsgrēkos gāja bojā 18% no visiem bojāgājušajiem, bet šogad jau – 21%. Kopumā ugunsgrēkos dzīvību šogad zaudējuši 67 cilvēki.

Dienestā skaidro, ka šiem traģiskajiem ar apkuri saistītajiem notikumiem raksturīgs tas, ka gandrīz visi bojāgājušie bija pensijas vecumā un ugunsgrēki lielākoties izcēlušies vēlā pēcpusdienā un vakarā, kad cilvēki virtuvē uz plīts gatavo vakariņas vai arī silda māju pirms došanās gulēt.

VUGD uzsver, ka apkures iekārtas bojājuma, nepareizas izbūves vai ekspluatācijas noteikumu pārkāpumu dēļ katru gadu izceļas gandrīz desmitā daļa no ugunsgrēkiem, bet vairāk nekā 500 gadījumos ugunsdzēsēji dodas uz izsaukumiem, kur dūmvados deg sodrēji.

Ņemot vērā to, ka novembra beigās tiek prognozēta gaisa temperatūras pazemināšanās, kad tradicionāli pieaug ar apkuri saistīto ugunsgrēku skaits, VUGD aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt savu apkures ierīču tehnisko stāvokli un to lietošanas paradumus.

Dienests norāda, ka iedzīvotājiem jānovērtē apkures iekārtu tehniskais stāvoklis un jāveic dūmvadu tīrīšana, lai tajā nenotiktu degšana. Degošie sodrēji rada augstu temperatūru, kas dūmenī var radīt plaisas, kā rezultātā karstuma un liesmu ietekmē var aizdegties ēkas konstrukcijas.

Tāpat jāatceras, ka malkas plīts laika gaitā nolietojas – var izdegt cepeškrāsns metāla apšuvums un plīts virsmā parādīties spraugas. Lai novērstu liesmu un dzirksteļu nokļūšanu uz degtspējīgiem priekšmetiem, nepieciešams aizsmērēt radušās plaisas, savlaicīgi nomainīt izdegušo cepeškrāsni un nostiprināt durvis.

VUGD atgādina, ka jāievēro drošas apkures ierīču lietošanas noteikumi. Aizliegts novietot kurināmo un citus degtspējīgus materiālus kurtuvei tuvāk par 1,2 metriem, kā arī nav vēlams bez uzraudzības atstāt degošas apkures ierīces. Tāpat uz apkures ierīcēm novietoti degtspējīgi priekšmeti (apģērbs, apavi, dvieļi un citi) sakarstot var aizdegties un izraisīt ugunsgrēku. Cietā kurināmā krāsns grīda ir jāpārklāj ar nedegošu loksni, piemēram, skārdu, lai no krāsns izkritušas ogles vai dzirksteles neizraisa ugunsgrēku. Ieteicams krāsni kurināt vairākas reizes dienā, nevis to pārkurināt.

Tāpat dienests aicina iedzīvotājus savos mājokļos uzstādīt dūmu detektorus.

Ņemot vērā to, ka novembra beigās tiek prognozēta gaisa temperatūras samazināšanās, kad tradicionāli pieaug ar apkuri saistīto ugunsgrēku skaits, VUGD aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt savu apkures ierīču tehnisko stāvokli un to lietošanas paradumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!