Lai arī svelme šonedēļ nedaudz ir mazinājusies un gaisa temperatūra mitējusies kāpt līdz rekordatzīmēm, meteorologi tomēr reģistrējuši faktu, ka šī ir piektā karstākā vasara Latvijas teritorijā pēdējo 120 gadu laikā.
Kā informēja Valsts hidrometeoroloģijas pārvalde (VHMP), vēl karstākas vasaras ir reģistrētas 1936., 1972., 1988. un 1989. gadā.

Šovasar, kad svelme mūsu platuma grādos likās gandrīz neizturama un nepieredzēta, vairākas reizes tika laboti atsevišķu dienu temperatūras rekordi. Rīgā tas noticis pat sešas reizes. 31.jūlijā gaisa temperatūra Rīgā paaugstinājās līdz +34,1 grādam, pietuvojoties visa novērojumu perioda absolūtajam maksimumam +34,5 grādi, kas ir augstākā reģistrētā gaisa temperatūra jau kopš 1885.gada.

Arī sausums šovasar nomācis Latvijas iedzīvotājus, īpaši lauku ļaudis. Pēdējo 58 gadu laikā šī esot 19. sausākā vasara. Sausākās vasaras Latvijas teritorijā ir reģistrētas 1969. un 1963.gadā.

Ilgstoša bezlietus perioda ietekmē sausuma apstākļi ir sasnieguši ceturto no piecām iespējamām klasēm, bet piektā klase atbilst īpaši bīstamai parādībai.

Kā brīdina speciālisti, saglabājoties siltam un sausam laikam, Latvijas mežos un purvos joprojām ir augsta ugunsbīstamības pakāpe. Patlaban situācija esot tik kritiska, ka jāuzmanās pat braucējiem pa mežu, jo karstā gaisa plūsma no transportlīdzekļa izpūtēja varot izraisīt izkaltušās zāles aizdegšanos.

Kā pastāstīja VHMP vadītājs Andris Leitass, stiprās lietavas un plūdi, ko pašlaik var vērot Čehijā, Austrijā, Vācijā, Ungārijā, Bulgārijā un Rumānijā, drīzāk ir nejaušība. Katru gadu tiek publicēti dati par dažādām dabas anomālijām, no kurām lielākā daļa neskar Eiropas teritoriju, tāpēc neesot pamata domāt par to, ka arī Eiropā varētu notikt līdzīgas dabas anomālijas, kādas bieži var novērot Dienvidaustrumāzijas valstīs. Dabas anomāliju norisi šajā pasaules daļā ietekmē Klusā okeāna straumju darbība.

Kā informē VHMD, sauss laiks saglabāsies līdz nākamās nedēļas vidum, šajā laikā gaisa temperatūra svārstīsies no +24 līdz +29 grādiem pēc Celsija skalas. Tikai svētdien un nedēļas sākumā gaisa temperatūra varētu kļūt nedaudz vēsāka - no +20 līdz +25 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!