Šogad Ministru prezidents un Ministru kabinets (MK) saņēmis 3898 vēstules, kas ir par 10% vairāk nekā 2008.gadā, portālu "Delfi" informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Ieva Aile.

Vidēji MK dienā saņēmis ap 16 vēstulēm. 2008.gadā premjeram un valdībai nosūtīta 3521 vēstule.

Šogad sarakstē būtiskākie jautājumi bija saistīti ar izglītības sistēmas un veselības aprūpes reformām, pensiju samazināšanu un atalgojuma izmaiņām, nodarbinātību, nodokļu izmaiņām, kā arī sociālajām, ekonomiskajām un finanšu lietām.

Izglītības sistēmas reformu ietvaros iedzīvotāji izteikuši neapmierinātību par jauno pedagogu darba samaksas finansēšanas principu un algu samazinājumu skolotājiem, par mazo lauku skolu likvidāciju, ārpusstundu aktivitāšu samazināšanu, klases audzināšanas stundu skaita samazināšanu un citiem jautājumiem.

Veselības aprūpes sistēmas reformas kontekstā saņemtas vēstules ar lūgumu samazināt slimnieku ārstēšanās dienas maksu slimnīcās. Tāpat ārsti, slimnīcu administrācijas, pašvaldību vadītāji un iedzīvotāji izteikuši iebildumus pret slimnīcu profila maiņu, aicinot saglabāt slimnīcu līdzšinējo statusu. Vairākas vēstules saņemtas arī par jaunu vakcīnu iekļaušanu un izmaiņām vakcinācijas kalendārā.

Pensiju un atalgojuma jautājumos cilvēki pauduši neapmierinātību par pensijas apmēra samazināšanu un ierobežojumiem strādājošiem pensionāriem, par politiski represēto personu pensiju samazināšanu, par izdienas pensijām. Tāpat saņemti ierosinājumi pārskatīt deputātu un valsts pārvaldē strādājošo atalgojumu, ieviešot vienotu darba samaksas sistēmu visiem valsts un pašvaldību darbiniekiem.

Savukārt nodokļu politikas jomā saņemti viedokļi un priekšlikumi par dzīvojamās platības nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieviešanu. Tāpat liela aktivitāte bijusi arī citos ar nodokļu likumdošanas maiņu saistītajos jautājumos, proti, par ienākuma nodokļa palielināšanu, neapliekamā minimuma samazināšanu, transportlīdzekļu ikgadējo nodevu, PVN iespējamo paaugstināšanu, akcīzes nodokļa atvieglojumiem un dienesta automašīnu nodokli.

Vēstulēs valdībai rosināts arī vairāk domāt par bezdarba problēmām, radot jaunas darba vietas. Tāpat uzdoti jautājumi par darba praktizēšanu pašvaldībās un bezdarbnieka pabalsta apmēru.

Tāpat vēstulēs bieži jautāts par noslēgto līgumu ar Starptautisko Valūtas fondu un tā ietekmi uz Latvijas valsti, kā arī iebildumi par valdības sniegto atbalstu Parex bankai.

2009.gadā premjers Valdis Dombrovskis (JL) atbildējis arī 166 pasaules politiķu foto un autogrāfu kolekcionāriem. Autogrāfa lūgumi saņemti no 32 pasaules valstīm, visvairāk no Vācijas (39), Amerikas Savienotajām Valstīm (18), Polijas (17), Krievijas (17) un Indijas (12). Ģeogrāfiski tālākie kolekcionāru adresāti bijuši Indonēzijā, Ķīnā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Libānā un Irānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!