Šī gada pirmajā pusgadā Latvijas iedzīvotāji retāk nekā iepriekšējos gados zaudējuši pases, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotā statistika.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos PMLP fiksēti 7745 pases nozaudēšanas gadījumi, kas ir zemākais rādītājs pēdējo trīs gadu laikā, portālu "Delfi" informēja pārvaldē.

Šogad fiksēts par 1415 pasu zuduma gadījumiem mazāk kā pērn pirmajā pusgadā, kad ar iesniegumiem par pases nozaudēšanu PMLP vērsās 9160 iedzīvotāji. Savukārt 2007.gada pirmajā pusgadā pases bija pazaudējuši 9696 iedzīvotāji.

PMLP atgādina, ka pase ir obligāta no 15 gadu vecuma. Ja pase nozaudēta, nozagta vai nolaupīta, personai piecu dienu laikā par šo faktu jāinformē pases izdevējiestāde (PMLP), Valsts policija vai Valsts robežsardze, vai, atrodoties ārvalstī, Latvijas diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība. 30 dienu laikā no pases zuduma brīža personai jāiesniedz dokumenti jaunas pases izsniegšanai.

Ja par pases zudumu persona ir ziņojusi rakstiski, tad pases atrašanas gadījumā tā nav derīga lietošanai un ir jāizņem jauna pase.

Dzīvošana bez pases ir administratīvais pārkāpums, par ko var sodīt ar naudassodu līdz 25 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!