Rīgā jau vistuvākajā laikā būtu nepieciešams ierīkot vismaz 120 velonovietnes, lai pie tām būtu iespējams piestiprināt velosipēda rāmi, lai tās būtu uzstādītas velobraucējiem ērtā un redzamā vietā, kā arī vēlams, lai tās būtu aprīkotas ar videonovērošanu.
Pie šādiem secinājumiem, kopīgi izpētot velosipēdu novietošanas iespējas Rīgā, nonākuši velosipēdistu vortāla "Veloriga.lv" un Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstavji

Velosipēdistu skaita palielināšanās pilsētas ielās liecina, ka daudzi rīdzinieki, vismaz vasarā, ir gatavi kā galveno satiksmes līdzekli izmantot velosipēdu. Taču lielākā problēma, ar ko nākas saskarties – pret zagļiem drošu velostāvvietu trūkums pie publiskām iestādēm vai darbavietām,- apzinot velonovietņu problēmu Rīgā, konstatējis velosipēdistu vortāls "Veloriga.lv".

Lai veicinātu velosipēda kā alternatīva transporta veida plašāku lietošanu, ļoti svarīgi, lai pareizas konstrukcijas velostatīvi būtu pie visiem lielveikaliem, dzelzceļa stacijām, lielākajām kafejnīcām, mācību iestādēm utml.

"Stāvvietai jābūt konkrētās vietās, ko velosipēdisti visbiežāk izvēlas par brauciena pieturas vai galapunktu. Līdz ar to visaktuālāk velostāvvietu trūkums jūtams pie aptuveni 120 privātajiem uzņēmumiem dažādās Rīgas vietās. Tie ir populārākie lielveikali, biroju telpas, kinoteātri, vasaras kafejnīcas, sociālās palīdzības centri," uzskata Jānis Andiņš, Rīgas domes Satiksmes departamenta Velosatiksmes attīstības nodaļas projektu vadītājs.

"Apzinot esošo situāciju, konstatējām, ka vietās, kur pulcējas cilvēki, vai nu nav kur piesiet velosipēdu, vai arī ir uzstādīti vecā parauga velostatīvi, kuros iespējams pieslēgt tikai vienu no velosipēda riteņiem. Skaidrs, ka šie statīvi netiek lietoti, jo nevienam jau negribas uz laiku atstāta velosipēda vietā atrast tikai priekšējo vai pakaļējo riteni," stāstījis Andiņš. Atbilstoši citu valstu pieredzei, par drošu tiek uzskatīts velosipēdu statīvs, kas ļauj pieslēgt velosipēda rāmi un abus riteņus, ir novietots labi apgaismotā, pārskatāmā vietā, ir stabils, stingras konstrukcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!