Foto: LETA

Šā gada pirmajā pusgadā, pārbaudot asins donoru ziedotās asinis, 43 donoriem konstatētas pozitīvas reakcijas uz sifilisu, bet sešiem cilvēkiem infekcija apstiprināta, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) dermatovenerologs, ārsts Ojārs Lizāns.

Lizāns stāsta, ka LIC Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorās nodaļas speciālistiem ir sadarbība ar visiem Latvijas donoru centriem, tāpēc tajos gadījumos, kad donoram konstatē pozitīvas reakcijas uz sifilisu, notiek šo personu uzmeklēšana, lai precizētu diagnozi un vajadzības gadījumā nozīmētu atbilstošu terapiju.

2011.gada pirmajā pusgadā šādi tika pārbaudīti 44 cilvēki, no kuriem septiņiem konstatēta saslimšana ar sifilisu.

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) atgādina, ka ikviena donora ziedotās asinis tiek laboratoriski pārbaudītas. Ja kāds no speciālistu veiktajiem testiem ir pozitīvs vai viltus pozitīvs, turpmāk cilvēks nevar kļūt par donoru.

Jau ziņots, ka šā gada pirmajā pusgadā saistībā ar seksuāli transmisīvajām slimībām pie Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatorās nodaļas mediķiem vērsušies 2386 pacienti - 132 saslimuši ar sifilisu, 76 ar gonoreju, 91 ar hlamidiozi, 525 ar ureaplazmozi un mikoplazmozi, 1500 pacientiem veikta izmeklēšana uz seksuāli transmisīvajām infekcijām (STI), liecina LIC dati.

Vērtējot savus pacientus pēdējo gadu laikā, Laizāns iepriekš sacīja, ka saslimušie ar seksuāli transmisīvajām infekcijām, kļuvuši apzinīgāki un cenšas ievērot ārstniecības režīmu. "Saslimušie atbildīgāk sāk izturēties ne tikai pret savu veselību, bet viņiem ir izveidojusies izpratne, ka neizārstējies, viņš ir un var būt lipīgas infekcijas avots, apdraudot savus tuviniekus, kolēģus, sabiedrību kopumā," secina mediķis.

Izmeklējoties uz seksuāli transmisīvajām slimībām, ārsts dermatovenerologs ir tiešās pieejamības speciālists un viņa apmeklējumam nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!