Foto: LETA

Plānojot šī gada vakcīnu portfeli, Veselības ministrija (VM) rēķinās, ka šogad varētu būt jāveic divas balstvakcīnas pret Covid-19, preses konferencē pēc valdības sēdes ceturtdien sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pirmā balstvakcīnas deva jāveic tagad gada sākumā, kas ir svarīgi arī saistībā ar Covid-19 paveidu omikronu, tomēr VM rēķinās arī ar to, ka būs nepieciešama vēl viena deva. Tas arī atspoguļo to, kāds ir Latvijas vakcīnu portfelis, kurā VM jau laiku iepriekš ir sarūpējusi vakcīnas šim gadam un pa daļai ir rezervācijas arī nākamajam gadam, lai Latvija būtu apgādāta ar dažādām vakcīnām, sacīja Pavļuts.

"Šobrīd konkrēti lēmumi par to Latvijā pieņemti nav, bet rēķināmies, ka ceturtā deva jeb otrā balstvakcīna varētu būt nepieciešama," norādīja ministrs.

Uz mediju jautājumu par pūļa imunitāti, ja ir gandrīz sasniegti 70% pilnībā vakcinētu Latvijas iedzīvotāju, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs atbildēja, ka pūļa imunitāte ir fenomens, ka starp vakcinētiem cilvēkiem mazāk izplatās infekcija un tādējādi pasargāts ir nevakcinētais.

Viņš minēja, ka pūļa imunitāte labi darbojas dažādām infekciju slimībām, piemēram, masalām, tomēr tā ir sekundārs aizsardzības veids. Primārais un labākais aizsardzības veids ir vakcinācija, kas pasargā pašu indivīdu.

Runājot tieši par Covid-19, Perevoščikovs norādīja, ka vakcinētie joprojām inficējas daudz retāk, nekā nevakcinēti cilvēki – 1,6 reizes retāk. Tāpat viņš uzsvēra, ka vakcinācija labāk pasargā cilvēku no smagas saslimšanas formas un nokļūšanas stacionārā.

Jau vēstīts, ka vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts visām vakcīnām Latvijā būs derīgs deviņus mēnešus, bet "Janssen" vakcīnai – piecus, ceturtdien, 6. janvārī, lēma valdība.

Ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 11 287 Covid-19 testi, reģistrēti 1994 jauni saslimšanas gadījumi, bet 12 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No visiem konstatētajiem inficēšanās gadījumiem 714 personas bija nevakcinētas pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nepabeigušas, savukārt 1280 inficētie bija vakcinēti.

Mirušie bija šādās vecuma grupās: viens cilvēks 50-59 gadu vecumā, divi 60-69 gadu vecumā, četri 70-79 gadu vecumā, trīs 80-89 gadu vecumā, divi 90-99 gadu vecumā.

No tiem 10 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, divi vakcinēti.

Pagājušajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars pret testētajiem ir 17,7%.

14 dienu kumulatīvais saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir 686,2.

Latvijā līdz šim Covid-19 laboratoriski apstiprināts 283 149 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!