Šogad vēžu ķeršana Latvijā būs atļauta piecos licencētos ezeros, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas Valsts zivsaimniecības pārvaldē.

Vēžošanas sezona sāksies 1.jūlijā un ilgs līdz 30.septembrim.

Šogad Aģes ezerā dienā varēs noķert 50 vēžus, Kukšu ezerā - 20 vēžus, Limbažu lielezerā - 30 vēžus, Vaidavas ezerā - 40 vēžus, bet Zvirgzdu ezerā dienā atļauts noķert 30 vēžus.

Kā nosaka makšķerēšanas noteikumi, vēžošana un zemūdens medības atļautas tikai tajās ūdenstilpēs, kurās vēžu un zivju ieguvi nosaka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par licencēto amatierzveju un makšķerēšanas kārtību.

Makšķerēšanas noteikumi ierobežo arī vēžu ieguves veidus un skaitu. Vēžošana atļauta ne vairāk kā ar pieciem krītiņiem, kā arī ķerot ar rokām. Gan šaurspīļu, gan platspīļu vēžus var iegūt tik daudz, cik paredz licencētās makšķerēšanas noteikumi, bet ne vairāk kā 50.

Vēzim jābūt sasniegušam desmit centimetru garumu, mērot attālumu no pieres dzelkšņa (ass izaugums pirms acīm) līdz astes plāksnīšu galam. Vēžu mātītes ar redzamiem ikriem jālaiž atpakaļ visu gadu.

Vēžus nedrīkst izmantot ēsmai arī zivju makšķerēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!