Ministru prezidents Einars Repše trešdien, tiekoties ar Valsts policijas (VP) vadību, apsolīja turpmāk tiesībsargājošās struktūras atbrīvot no jebkāda politiskā spiediena.
"Turpmāk mēs apņemamies noņemt jebkuru politisko ietekmi no tiesībsargājošajām iestādēm, lai netraucētu jūsu darbu," VP darba sanāksmē teica Repše. "Mēs panāksim, ka nebūs vairs situācijas, kad kādu sankcionētu kratīšanu pārtrauc ietekmīga politiķa telefona zvans, mēs nepieļausim pasūtījuma pārbaudes konkurentu uzņēmumos un citas nelikumības."

Premjers arī apstiprināja, ka valsts policijai sniegs materiālu atbalstu. VP priekšnieks Juris Rekšņa Repši informēja, ka personālsastāva rīta sanāksmes laikā izskanējuši divi lūgumi premjeram. "Viens no tiem ir liels - sniegt morālu atbalstu, bet otrs - maziņš - palīdzēt materiāli," teica Rekšņa. "To mēs nodrošināsim," atbildēja Repše.

Taču premjers arī apliecināja, ka pretī no policijas tiks prasīts produktīvs darbs. "Mums nav vajadzīgas atskaites, bet reāli darba rezultāti," teica Repše. Viņš akcentēja trīs lietas, kam policijai jāpievērš īpaša uzmanība - "skaļo" noziegumu atklāšana, cīņa pret narkobiznesu un kontrabandas apkarošana.

"Mums valstī ir tikpat kā desmit plaši sabiedrībā izskanējušu krimināllietu, un tās visdrīzākajā laikā nepieciešams atrisināt," pauda premjers. Viņš uzsvēra, ka sīko narkotiku tirgoņu ķeršana ir mazefektīva un policijai vajag cīnīties pret narkobiznesa "karaļiem". Tāpat Repše ilustrēja cīņu pret kontrabandu. "Nav jēgas ķert mazās zivis, ja lielās turpina savas noziedzīgās darbības," klāstīja premjers.

"Valsts sakārtotība ir atkarīga no, pirmkārt, sakārtotības tiesībsargājošajā sfērā, tāpēc šajā situācijā valstij ir pienākums nodrošināt sekmīgu policijas darbu, bet policijai - rūpēties par valsts un tautas drošību," teica Repše. Viņš atzina, ka VP jābūt tādai, lai ļaudis uz to varētu paļauties. "Policija nedrīkst represēt nevainīgos iedzīvotājus, taču tai jābūt nesaudzīgai pret noziedzniekiem un kriminālajiem elementiem."

Sanāksmi vadīja VP priekšnieks Juris Rekšņa, tajā piedalījās VP vadība un reģionu vecākās amatpersonas.

Repše kopā ar iekšlietu ministru Māri Gulbi nolēma trešdien piedalīties VP darba sanāksmē, lai tuvāk iepazītos ar policijas darbu un tās problēmām. Jaunā valdība jau iepriekš deklarējusi, ka iekšlietas uzskata par vienu no savas darbības prioritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!