Foto: LETA

Šogad solīto algu kāpumu Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) mediķi pagaidām vēl nav izjutuši, par janvāri nopelnītā alga viņu makos gūlās tādā pašā apmērā kā pērn. Pārrēķinu slimnīca par gada pirmo mēnesi neveiks. Pozitīvās izmaiņas zemāko algu saņēmējus sagaidīs martā, saņemot atalgojumu par februāri, skaidro slimnīcā. Trauksmi par to, kur palicis šogad solītais 20% kāpums, jau cēlis slimnīcā strādājošais Rafaels Ciekurs.

Medijiem izsūtītā publiskā vēstulē Ciekurs jautāja, kāpēc atalgojuma palielināšana tiek īstenota ar viena mēneša nokavēšanos un kāpēc algu palielināšanas jautājumā notiek gradācija. Arī vēstīja, ka palielinājums netiekot ieviests visiem atbilstoši grozījumiem likumā.

"Šajā gadījumā mēs nevaram runāt par nokavēšanu," atbildot uz pirmo no jautājumiem portālam "Delfi" skaidro PSKUS sabiedrisko attiecību pārstāve Janita Veinberga.

Skaidrojot notikušo, viņa norāda, ka pirmā informācija par atalgojumam paredzēto finansējuma apjomu tika saņemta vien šā gada 8. janvārī. Turklāt tikai pagājušajā nedēļā saņemts parakstīts finanšu paziņojums par plānoto kopējo slimnīcas finansējumu un veicamā darba apjomu.

"Janvārī noritēja sarunas ar Nacionālo veselības dienestu par plānotā darba apjoma saskaņošanu un slimnīcas kopējais budžets 2019. gadam vēl nebija apstiprināts. Neskatoties uz visu iepriekšminēto – slimnīcas valde jau laicīgi bija pieņēmusi lēmumu veikt ārstniecības personu atalgojuma palielināšanu ar šā gada 1. februāri," norāda Veinberga.

Tā kā PSKUS valdes rīkojums par algu pārskatīšanu ir parakstīts 1. februārī, no šī datuma arī tiek aprēķinātas algu izmaiņas. "Tā kā slimnīcā atalgojumu darbinieki saņem 10. datumā, tad pirmās reālās izmaiņas darbinieki jutīs 10. martā. Pārrēķinu janvāra mēnesim veikt nav plānots," skaidroja Veinberga.

Slimnīcā arī norāda – PSKUS vadība informēja darbiniekus janvāra kopsapulcē – summa, kura paredzēta atalgojuma celšanai tiks pilnīgi izmantota tieši šim mērķim. "Solīto slimnīca pildīs," uzsver Veinberga. Gandrīz puse, jeb 42% no piešķirtā papildus finansējuma tikuši novirzīti potenciālo virsstundu apmaksai, jo uz doto brīdi slimnīcā ir aptuveni 80 māsu un 60 ārstu vakances. Ņemot vērā, ka nav iespējams šīs vakances aizpildīt īstermiņā – ir jārēķinās ar virsstundu darbu, skaidro slimnīcas pārstāve.

Jau izskanējis, ka daudzi mediķi ir vīlušies, atklājot, ka ne visiem gaidāms 20 procentu algu pieaugums.

Jaunā veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) raidījumā LNT ziņas skaidroja, ka daudzi pārpratuši iepriekš teikto, jo par 20% šogad pieaugs nevis mediķu algas, bet gan zemākais atalgojums. Līdz ar to – jo lielāka alga, jo mazāks pieaugums. "Es apzinos, ka tas rada rūgtumu, neskaidrību un nesaprašanos, arī diemžēl vairo neuzticēšanos politiķiem. Tādēļ, ko es varu teikt? Skaidrot un skaidrot situāciju, ka atalgojuma pieaugums par 20% bija rēķināts pret tarifu, bet nu diemžēl tāda tā situācija ir, ka cilvēki ir maldināti," raidījumā atzina ministre.

PSKUS norāda, ka no šāgada 1. janvāra ir spēkā jauni Ministru kabineta "Noteikumi par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem". "Stradiņa slimnīcas ārstiem un māsām zemākās mēnešalgas /stundas likmes gan 2018. gadā, gan arī šobrīd noteiktās ir augstākas nekā valstī noteiktās minimālās ārstniecības personu mēnešalgas," atgādina Veinberga.

Viņa norāda, ka bez pamatalgas slimnīcas ārstniecības personas saņem arī likumā noteiktās piemaksas: piemaksu par stāžu, piemaksu par darba intensitāti, piemaksu par risku, piemaksu par darbu naktī, kā arī piemaksu par darbu svētkos. Aprūpes personāla slimnīcā par nakts darbu maksā nevis 50% bet 75% piemaksu, un tām māsām, kas strādā dienas postenī, tiek piemērots dienas koeficients.

PSKUS gan ārstniecības, gan aprūpes amatiem ir noteiktas dažādas kategorijas, kurām ir atšķirīgas pamatlikmes.

Piemēram, sertificētiem ārstiem zemākā mēnešalga ir 1200 eiro, bet valstī noteiktā zemākā likme - 1079 eiro pirms nodokļu nomaksas. Sertificētām māsām – 1018, savukārt valstī noteiktā zemākā liklme – 714 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!