Septiņi Somālijas pilsoņi, kuri augusta sākumā nelegāli tika ievesti Latvijā, lūguši patvērumu, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta pārstāve Solveiga Jablonska.

Jablonska sacīja, ka somālieši joprojām atrodas Olaines nelegālo imigrantu novietnē, lai gan patlaban mainījies viņu tiesiskais statuss un sāktas visas procedūras, kas paredzētas patvēruma meklētāju likumā.

Robežsardzes pārstāve atturējās konkretizēt, cik ilgā laikā visas nepieciešamās procedūras varētu tikt pabeigtas.

LETA jau ziņoja, ka Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvalde saistībā ar Somālijas pilsoņu ierašanos Latvijā ir ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma 285.panta 3.daļas - par liela personu skaita, tas ir, vienā gadījumā vairāk nekā piecu personu, nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai.

Pēc Jablonskas teiktā, krimināllieta ierosināta tikai par faktu, aizdomās turamo personu pagaidām nav.

Iespējams, septiņi Somālijas pilsoņi, kuri augusta sākumā nelegāli tika ievesti Latvijā, mūsu valstī nonāca caur Ēģipti un kādu Eiropas valstu ostu, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Imigrācijas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs majors Māris Domiņš. Līdz šim brīdim robežsargiem nav izdevies noskaidrot, kādos apstākļos viņi nonākuši Latvijā.

Somālija ir viena no nabadzīgākajām Āfrikas valstīm, kuru jau 14 gadus plosa klanu cīņas. Kopš militārā diktatora Mohammeda Siada Barres gāšanas 1991.gadā Somālijā nav funkcionējošas valdības un nevalda likumi, valsts sadalījusies atsevišķās vietējo bruņoto grupējumu vadoņu pārvaldītās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!