Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Andrejs Sončiks pirmdien Rīgas Centra rajona tiesā paziņoja, ka televīzijas raidījuma "Nedēļa" producents, bijušais Saeimas deputāts Edvīns Inkēns (LC) piedāvājis raidījumā neminēt Sončiku saistībā ar tā dēvēto pedofilijas lietu, ja tiks atcelts VID noteiktais nodokļu uzrēķins uzņēmumam "Lido nafta".
Raidījuma "Nedēļa" producenti Inkēns un Vairis Stašāns, kas gatavoja sižetus par pedofilijas lietu, Sončika apgalvojumus sarunā ar aģentūru LETA noliedza.

Kā ziņots, "Nedēļa" 1999.gada 19.septembrī "Latvijas Neatkarīgajā televīzijā" demonstrēja sižetu par bērnu pornobiznesu, pedofiliju un tajā iesaistītajām personām, aizsāka tā dēvēto pedofilijas lietu un turpināja par to ziņot visu lietas attīstības gaitu.

Centra rajona tiesa pirmdien sāka izskatīt krimināllietu, kurā Saeimas deputāts Jānis Ādamsons (LSDSP) apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar pedofilijas lietu. Sociāldemokrātu deputāts 2000.gada 17.februārī no Saeimas tribīnes, informējot deputātus par parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu, paziņoja, ka ar pedofilijas lietu, iespējams, saistīti toreizējais premjers Andris Šķēle (TP), tieslietu ministrs Valdis Birkavs (LC) un Sončiks.

Kā pirmdien tiesas sēdē stāstīja Sončiks, Inkēns viņu tolaik informējis, ka "Nedēļas" sižetā saistībā ar pedofilijas lietu varētu tikt nosaukt arī viņš, bet to varētu atrisināt, proti, neminēt Sončiku, ja tiks atcelts nodokļu uzrēķins "Lido naftai".

Inkēns aģentūrai LETA Sončika tiesā teikto komentēja lakoniski: "Ir grūti izdomāt vēl lielākas muļķības. Kāpēc lai es komentētu to, kā nav bijis?"

Arī "Nedēļas" žurnālists un producents Stašāns, kas gatavoja sižetus par tā dēvēto pedofilijas lietu, aģentūrai LETA norādīja, ka Sončika izteikumi viņam ir "pilnīgs jaunums" un ka tie izklausās nereāli.

Stašāns uzsvēra, ka viņš neko tādu neesot dzirdējis un Sončikam neko tādu neesot piedāvājis, turklāt tolaik bijušais VID vadītājs vispār neesot vēlējies tikties ar žurnālistiem un izteikties par viņam adresētajiem pārmetumiem.

Par trīs minēto amatpersonu saistību ar pedofilijas lietu krimināllieta tika izbeigta nozieguma trūkuma dēļ. Šķēle, Birkavs un Sončiks atzīti par cietušajiem saistībā ar Ādamsona publisko paziņojumu no Saeimas tribīnes.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, uzņēmums "Lido nafta" ir ziedojis līdzekļus Inkēna pārstāvētajai partijai "Latvijas ceļš". 2000.septembrī masu mediji ziņoja, ka toreizējais Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Inkēns īrē automašīnu no sava drauga, firmas "Lido nafta" īpašnieka Vladimira Čebotarjova.

No "Lido nafta" 2002.gada rudenī naftas biznesa attīstības rezultātā tika atdalīta SIA "VEXoil", kas ietilpst "VEX" holdingā. "Dienas Bizness" šā gada aprīlī ziņoja, ka viens no holdinga mātes uzņēmuma SIA "VEX" netiešiem īpašniekiem ir Inkēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!