Foto: LETA

Situācija ar Covid-19 pacientu stacionēšanu slimnīcās šobrīd neliecina, ka strauji jāpieņem kādi ierobežojumi, bet jāievēro jau pieņemtie lēmumi, pirmdien, 24. janvārī, medijiem sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa sacīja, ka svarīgi ir stingri ievērot karantīnu visiem ģimenes locekļiem, ja kādam ir konstatēta saslimšana, lai saslimstības vilnis būtu lēzens.

Tāpat Cipule uzsvēra, ka nozīmīgi ir arī pēc iespējas strādāt attālināti, kur tas iespējams, kā arī minimāli pulcēties un apmeklēt pasākumus.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs preses konferencē uzsvēra, ka "šoreiz mēs neredzam, ka slimnīcas izskatās kritiski noslogotas, bet nevaru teikt, vai tautsaimniecības nozares ir noslogotas", cik darbinieku ir prombūtnē un vai ir iespējams nodrošināt nepieciešamās funkcijas dažādos sektoros, piemēram, izglītībā.

Analizējot šī brīža Covid-19 epidemioloģisko situāciju Latvijā, Perevoščikovs sacīja, ka aizvadītajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu īpatsvars palielinājies gandrīz par 100%. Tas nozīmē, ka saslimstība pagājušajā nedēļā bija divas reizes augstāka, salīdzinot ar maksimumu, kāds bija konstatēts iepriekš, viņš skaidroja. Saslimstība pieaugusi gados jaunāku cilvēku vidū, bet neliels kāpums ir arī vecuma grupā virs 60 gadiem.

Perevoščikovs skaidroja, ka pagaidām riska grupas skartas mazāk, bet, ja inficēsies vairāk cilvēku, "nevaram izslēgt pieaugumu stacionāros ar pamata diagnozi Covid-19".

Runājot par nākotnes prognozēm, Perevoščikovs sacīja, ja iepriekšējo septiņu dienu laikā skaits dubultojās un nav nevienas iezīmes, ka varētu slimība mazināties, tas nozīmē, ka vidēji dienā varētu būt ap 9000 pozitīvu gadījumu.

Stacionāros pieauguma tendence ir lēna un slimības smagums neproporcionāli zems ar saslimstību, kāda bija iepriekš, sacīja Perevoščikovs, skaidrojot to ar maigāku Covid-19 paveida omikrona norisi lielākajai daļai saslimušo. Tas savukārt nozīmē, ka inficētie vairāk ārstēsies mājās ģimenes ārsta uzraudzībā.

Ziņots, ka aizvadītajā diennaktī veikti 14 510 Covid-19 testi, reģistrēti 3953 jauni saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par četriem mirušajiem, liecina SPKC apkopotā informācija.

No tiem 1933 cilvēki bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 2020 vakcinēti.

Mirušie bijuši šādās vecuma grupās: viens cilvēks 60-69, viens 70-79 gadu vecumā, divi 80-89 gadu vecumā. No tiem trīs nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, viens vakcinēts.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 27,2%, bet 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis no 2519 uz 2682,1.

Tāpat vēstīts, ka šodien koalīcijas sadarbības padomes sēdē tiks rosināta diskusija par turpmākajiem soļiem saistībā ar sociālo distancēšanos Covid-19 ierobežošanai, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš atzina, ka situācija ar Covid-19 izplatību Latvijā ir atbilstoša iepriekš izteiktajām prognozēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!