Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

No 9. līdz 14. maijam, Jēkabpils un Alūksnes apkārtnē, Lielvārdes tuvumā un Ādažu poligonā notiks starptautisko militāro mācību "Swift Response 22" aktīvā fāze, kuras laikā vienlaicīgi notiks vairāki taktiskie vingrinājumi, kas ir apvienoti ar mācību cikla "Namejs 2022" pavasara posmu, portālu "Delfi" informēja Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

9. maijā Jēkabpilī notiks pirmais "Swift Response 22" aktīvās fāzes vingrinājums, kura laikā 450 karavīri no Polijas Bruņoto spēku desanta brigādes un Čehijas Bruņotajiem spēkiem desantēsies no lidmašīnām C-130E "Hercules" un C-295 "Casa".

Savukārt 10. maijā Jēkabpils tuvumā notiks militāro vienību pārapgādes mācību operācija, no lidmašīnas C-295 "Casa" desantējot kravas konteinerus.

10. un 11. maijā no Jēkabpils uz poligonu "Lāčusils" tiks pārvietota rotas līmeņa desanta apakšvienība, iesaistot vairākus ASV Bruņoto spēku 1. kaujas aviācijas brigādes militāros transporta helikopterus CH-47 "Chinook" un helikopterus UH-60 "Black Hawk", lai poligona teritorijā veiktu taktiska līmeņa sauszemes operāciju.

Otrdien notiks otrais "Swift Response 22" aktīvās fāzes vingrinājums, informē NBS.

Vingrinājuma scenārijs paredz lidmašīnas C-130 "Hercules" pacelšanos no Rīgas lidostas un aptuveni 300 ASV Bruņoto spēku 173. gaisa desanta brigādes un Kanādas Karalisko bruņoto spēku izpletņlēcēju nogādāšanu un desantēšanu netālu no Lielvārdes.

Savukārt 13. un 14. maijā notiks trešais "Swift Response 22" aktīvās fāzes vingrinājums. 13. maijā Ādažu poligonā notiks ASV Bruņoto spēku 173. gaisa desanta brigādes aptuveni 450 izpletņlēcēju un vairāku bruņojuma platformu desantēšana no transporta lidmašīnām C-17.

Sestdien ASV desanta vienība kopīgi ar NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā apakšvienībām poligonā veiks vairākus mācību taktiskos vingrinājumus, to skaitā iefiltrēšanos operācijas rajonā un pretdesanta operācijas.

Starptautiskās mācības "Swift Response 22" Eiropā norisinās no 1. līdz 14. maijam, un tajās kopumā iesaistīti aptuveni 9500 karavīru no 19 NATO dalībvalstīm, ieskaitot Latviju. Mācības ir kompleksas divīzijas līmeņa mācības, iesaistot desanta, gaisa spēku un sauszemes vienības. Šo mācību mērķis ir paaugstināt NATO gatavību efektīvi reaģēt uz liela mēroga drošības krīzēm, gan pilnveidojot dažādu spēka veidu savietojamību, gan trenējot spēku pārapgādi, gan arī vairojot apvienotās kaujas spējas reģionāla mēroga operāciju īstenošanā vairākās valstīs vienlaicīgi.

Pirmdien, 9. maijā, Jēkabpilī mācību "Swift Response 22" ietvaros notiks viesu diena ar augsta ranga militāro pārstāvju piedalīšanos. Mācības apmeklēs NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, ASV Bruņoto spēku 5. korpusa komandiera vietnieks – Polijas Bruņoto spēku ģenerālmajors Ādams Joks (Adam Joks) un Polijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Mačejs Jablonskis (Maciej Jabłoński), kā arī vairāki citi Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku pārstāvji.

Vienlaikus ar mācībām "Swift Response 22" Ādažu poligonā notiks ASV Bruņoto spēku lidmašīnu C-130 "Hercules" lidojumu treniņi, kā arī helikopteru AH-64 "Apache" kaujas šaušana pa sauszemes mērķiem poligonā. Gaisa platformu lidojumi un šaušana paredzēta gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, mācību scenāriju maksimāli pietuvinot reāliem kaujas apstākļiem.

Jau ziņots, no 18. aprīļa līdz 27. maijam Latvijā norisinās militāro mācību cikla "Namejs 2022" pavasara posms ar vairākām tajā apvienotām starptautiskām mācībām: "Defender Europe", "Knight Legion", "Swift Response", "Summer Shield" un Igaunijas Aizsardzības spēku lielākajām militārajām mācībām "Hedgehog".

Laikā no 9. līdz 14. maijam Latgales un Vidzemes novadu iedzīvotāji aicināti neuztraukties, dzirdot un redzot gaisa kuģu grupas, kas veiks desanta operācijas, īstenos dažādus taktiskos uzdevumus gan Jēkabpils un Alūksnes apkārtnē, gan Lielvārdes tuvumā, gan Ādažu poligonā.

Tāpat šajā laikā NBS aicina iedzīvotājus neuztraukties, dzirdot šaušanas troksni dienas gaišajā un tumšajā laikā Jēkabpils un Alūksnes apkārtnē, kā arī poligonā "Lāčusils" un Ādažu poligonā.

Mācību vingrinājumos, kas notiks ārpus poligonu teritorijas, tiks izmantota tikai salūtmunīcija, kas rada troksni, bet nekādi neapdraud cilvēkus.

Šaušana ar kaujas munīciju, tajā skaitā no helikopteriem AH-64 "Apache", notiks tikai poligonu teritorijā un atbilstoši visiem drošības standartiem, norāda NBS.

Poligonu tuvumā esošo privātmāju un tuvāko apdzīvoto vietu iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties par šaušanas troksni, kas no poligonu puses periodiski būs dzirdams gan dienā, gan naktī.

NBS aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret šaušanas troksni mācību laikā, jo visi šaušanas vingrinājumi ir kā neatņemama sastāvdaļa valsts aizsardzības spēju uzlabošanai un kopējās drošības stiprināšanai, tajā skaitā ar sabiedroto valstu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!