Foto: Valsts kanceleja

Ministru kabinets otrdien, 20. aprīlī, kā jau ierasts, uzklausīs ekspertu viedokli un vērtējumu par Covid-19 izplatības situāciju, taču šonedēļ nav plānots pārskatīt ierobežojumus, pirmdien pēc valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Ja mums būtu jāmaina kaut kas, tad, protams, balstīsimies uz analīzi, tendencēm un ekspertu ieteikumiem. Šonedēļ plānojam uzklausīt, un, ja būs ieteikums mainīt ko ierobežojumos, mēs to apsvērtu, bet jebkurā gadījumā šādus jautājumus ir plānots skatīt tikai nākamajā nedēļā, lai būtu pagājis pietiekams laiks, kopš pēdējo reizi tika mainīti noteikumi," skaidroja Kariņš, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos.

"Šonedēļ lemt par jebkādu noteikumu maiņu ir pāragri. Mums jānoiet pilns trīs nedēļu cikls kopš pēdējām izmaiņām, un tad mēs varēsim izvērtēt, kāda ir epidemioloģiskā situācija, un varēsim ko lemt. Mēs šobrīd redzam tendenci, ka jau vairākas nedēļas saslimstība nesamazinās un ka tendence ir nedaudz pieaugoša. Tas dara mani un valdības locekļus ļoti uzmanīgus. Turpināsim vērot epidemioloģisko situāciju. Turpinu cilvēkiem atgādināt, ka pandēmija nav beigusies un ka pulcēties nevaram," teica Kariņš.

Jau ziņots, ka pirmdien, 19. aprīlī, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ziņoja, ka pēdējās divās nedēļās visā Latvijā vērojams Covid-19 izplatības pieaugums.

"Jau otro nedēļu visa Latvijā novērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums, liecina apkopotie dati par pagājušo nedēļu. Pagājušās nedēļas pieaugums pret iepriekšējo nedēļu ir 6,4%, vidēji dienā tika atklāti 538 jauni gadījumi. Jau vairākas nedēļas saglabājas stacionēto pacientu pieaugums, iepriekšējās nedēļas laikā tika stacionēti vidēji 61 pacients dienā," paziņojumā medijiem vēstīja SPKC.

Saslimstības pieaugums novērojams visos Latvijas reģionos, un, vērtējot iepriekšējās divas nedēļas, saslimstības rādītāji ar augošu tendenci novērojami gandrīz visās vecuma grupās, izņemot samazinājums vecuma grupā 70+.

"Vērojot saslimstības rādītājus vecuma grupā 65+, redzam to mazināšanos, kur viens no iemesliem noteikti minams arī vakcinācijas ieguvums papildus citiem profilakses pasākumiem. Turpina saglabāties saslimstības pieaugums vecuma grupās 10-19 gadi un 20-29 gadi, pēdējo divu nedēļu laikā pieaugums vērojams arī vecuma grupā 40-65 gadi. Skatoties konkrētāk pa bērnu vecuma grupām, saslimstība saglabājas vislielākā vecuma grupās 15-19 gadi, bet bērniem līdz 5 gadu vecumam tā ir vismazāk," skaidro SPKC.

Centrs atzīst, ka nedaudz samazinājies Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R), kas šobrīd sastāda 1,01 (nedēļu iepriekš 1,18), bet tas liecina joprojām par infekcijas slimības izplatības pieaugumu, pārkāpjot robežu "1".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!