Foto: F64

Šonedēļ varētu uzsākt trešās Covid-19 devas vakcināciju imūnsupresētiem iedzīvotājiem, valdības sēdē pauda Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā pauda ministrs, trešās devas saņemšana attiektos uz pacientiem ar aknu vai onkoloģiskām saslimšanām, transplantācijām, imūndeficīta sindromu, nieru darbības traucējumiem.

Plašāk par 3. devas vakcināciju Veselības ministrija informēs trešdien, 15. septembrī.

Kā norādīja Pavļuts, 3. devas vakcināciju varēs veikt ar jebkuru vakcīnu, taču pacients var vienoties ar ārstu par konkrēta ražotāja vakcīnas izvēli. Vienīgais nosacījums ir tas, ka trešā deva jāsaņem vismaz 28. dienas pēc pirmās ("Jansenn" gadījumā) vai otrās devas saņemšanas.

Trešās devas saņemšanai varēs pieteikties pie ģimenes vai ārstējošā ārsta.

Komentējot kopējo vakcinācijas aptveri, Pavļuts norādīja uz tendenci, ka pirmo vakcīnas devu sāk saņemt mazāk cilvēku nekā otro devu. Ministrs pieļāva, ka to varētu skaidrot ar neskaidrību par turpmāko valdības politiku attiecībā uz vakcinācijas veicināšanas pasākumiem.

Tāpat pagājušajā nedēļā saņemti 20 ziņojumi par blakusparādībām, no kuriem deviņi tiek vērtēti kā būtiski, tostarp saņemts viens ziņojums par letālu gadījumu.

Pavļuts atgādināja, ka Zāļu valsts aģentūra, izvērtējot visus līdz šim saņemtos ziņojumus, nevienā gadījumā nav atklājusi saistību starp vakcināciju un letālu iznākumu.

Vienlaikus valdības sēdē vairāki ministri pauda satraukumu par mazo vakcinēšanās aptveri senioru vidū. Premjers Krišjānis Kariņš (JV) pauda bažas par tendenci, ka kāpj saslimšana ar Covid-19 un krītas vakcinācijas rādītāji un pieļāva, ka reģionos esošo senioru tuvumā neesošie vakcinācijas centri varētu būt daļējs iemesls zemajiem rādītājiem.

Pavļuts norādīja, ka ir bijušas atsevišķas epizodes novados, kur veidojušās vakcīnu pieejamības īslaicīgas grūtības, kuras risina sadarbībā ar pašvaldībām, taču vakcīnu pieejamības problēmas kopumā valstī neesot.

Tāpat ministrs pauda, ka paredzēts, ka no oktobra sākuma ģimenes ārstiem būtu pienākums vakcinēt pret Covid-19, tāpat joprojām darbojas vakcinācijas punkti tirdzniecības centros un organizēta izbraukuma vakcinācija, taču ar mazāku intensitāti nekā vasarā.

Kā informēja Vakcinācijas nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, ir uzsākta sadarbība ar pašvaldību sociālajiem dienestiem, apzinot cilvēkus, kuriem grūtāk nokļūt līdz ārstniecības iestādēm, tādējādi saorganizējot atsevišķu iedzīvotāju kopu, kurai nodrošināt izbraukuma vakcināciju.

Jau ziņots, ka Latvijā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti 42,03% iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!