Demokrātijas stiprināšanai "Sorosa fonds - Latvija" šogad tērēs 1,2 miljonus ASV dolāru (697 200 latus), pirmdien preses konferencē par fonda 2006.gada programmu informēja organizācijas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.
Plānots, ka šogad fonds strādās galvenokārt četros virzienos: tiesiska valsts, pilsoniska sabiedrība, sabiedrības integrācija un Latvija Eiropā.

2006.gadā paredzēts atbalstīt iniciatīvas, kas veicina kvalitatīvāku demokrātiju un tolerantāku sabiedrību Latvijā, sadarbību ar Eiropas kaimiņiem un diskusiju par Eiropas nākotni.

Lai veicinātu tiesiskas valsts attīstību, "Sorosa fonds - Latvija" šogad strādās pie paraugprāvām un tiesu spriedumu kvalitātes. Plānots atbalstīt prāvas, kas saistītas ar tādām aktuālām jomām kā būvniecība, pacientu tiesības un diskriminācijas aizliegums.

Šajās nozarēs strādāts jau pagājušajā gadā, kad fonds piešķīris finansējumu "Sabiedrībai par atklātību "Delna"", kas veikusi būvniecības procesu monitoringu kāpu zonā un iniciējusi vairākas tiesas prāvas pret nelegālu apbūvi kāpās. Tāpat pagājušajā gadā ar fonda finansiālu atbalstu cilvēks ar īpašām vajadzībām iztiesājis kompensāciju no izklaides centra "Vernisāža" par invalīdu diskrimināciju.

Atbildības un atklātības jomā fonds šogad atbalstīs "Delnas" un sabiedriskās politikas centra "Providus" pretkorupcijas iniciatīvas. Plānots sniegt atbalstu arī Latvijas Pacientu tiesību birojam, lai veidotu pacientu tiesību aizsardzības likumdošanu un vairotu sabiedrības zināšanas par pacientu tiesībām.

Sabiedrības integrācija un tolerance tiks veicināta, atbalstot portālu "Dialogi.lv" un attīstot programmu "Cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem un garīgi slimu cilvēku interešu aizstāvībai", ko īsteno Latvijas Cilvēktiesību centrs.

Jau pagājušajā gadā, īstenojot šo programmu, cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem Aknīstē radītas darba vietas un izveidots kopējs dzīvoklis.

Lai stiprinātu Latvijas nevalstisko organizāciju (NVO) spējas piedalīties lēmumu pieņemšanas procesā Eiropas Savienības (ES) līmenī un prasmi piesaistīt ES finansējumu, tiks veiktas dažādas aktivitātes programmās "Latvija Eiropā" un "Eiropa Latvijā".

Fonds organizēs diskusijas par ES nākotni un atbalstīs Latvijas NVO piedalīšanos palīdzības projektos ES kaimiņvalstīs - Moldovā, Ukrainā un Gruzijā.

Tāpat plānots sniegt finansiālu atbalstu NVO. Jau zināms, ka NVO atbalsta jomā notiks projektu konkurss "Sabiedriskā labuma interešu aizstāvība NVO", projektu konkurss attīstības un administratīvajam atbalstam Latvijas kopienu fondiem, konkurss Latvijas NVO pārstāvjiem uz stažieru vietām ES un izglītojoši semināri NVO pārstāvjiem.

Par vienu no svarīgākajām aktivitātēm fonds uzskata arī sabiedriskās politikas atbalstīšanu, ko plānots veikt ar "Providus" starpniecību. Kā galvenie "Providus" darba virzieni minēti pirmsvēlēšanu aktivitāšu monitorings, ES struktūrfondu izlietojuma novērtēšana, cietušo personu tiesību aizstāvības nodrošināšana, policijas darba uzlabošana un administratīvā procesa likuma ieviešana, īpaši būvniecības jomā.

Kā norādīts "Sorosa fonda - Latvija" interneta mājaslapā, organizācija dibināta 1992.gadā ar mērķi veicināt atvērtas sabiedrības izveidi un nostiprināšanos Latvijā. Galvenais "Sorosa fonda - Latvija" finansējuma avots ir filantropa Džordža Sorosa piešķīrums. Savu programmu īstenošanā fonds sadarbojas arī ar citiem partneriem.

"Sorosa fonda - Latvija" nacionālo programmu prioritātes un finansējuma apjomu nosaka fonda nozaru komisijas un valde Latvijā. Bez šīm programmām "Sorosa fonds - Latvija" piedalās un īsteno arī reģionālās jeb tīkla programmas. To īstenošanā piedalās divu vai vairāku valstu Sorosa fondi, un galīgais lēmums par finansējuma piešķiršanu tiek pieņemts Atvērtās sabiedrības institūtā Budapeštā vai Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!