Foto: PantherMedia/Scanpix
"Sorosa fonds-Latvija" (SFL) maina savu nosaukumu un turpmāk būs pazīstams kā Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS (fonds DOTS), informēja fonda DOTS programmu direktore Irina Kuzņecova.

Fonds DOTS turpinās atbalstīt un attīstīt atvērtas sabiedrības izveidi Latvijā. Līdz ar nosaukuma maiņu ir notikusi arī direktora maiņa. Sākot ar septembri, fonda DOTS vadība uzticēta Ievai Moricai, kura fonda DOTS priekšgājēja "Sorosa fonda-Latvija" komandai pievienojusies pirms 12 gadiem un iepriekš vadījusi Baltijas-Amerikas partnerattiecību programmu, kā arī ilgtspējīgas attīstības, enerģētikas un sociālās uzņēmējdarbības programmas.

"Sorosa fondu-Latvija" 1992.gadā dibināja ASV filantrops Džordžs Soross kā daļu no Atvērtās sabiedrības fondu tīkla Eiropā, Āfrikā un Āzijā. Austrumeiropas valstīm iestājoties Eiropas Savienībā un kļūstot par attīstītajām demokrātiskajām valstīm, Džordžs Soross 2011.gada nogalē pieņēma lēmumu par šo valstu fondu atdalīšanos no Atvērtās sabiedrības fondu tīkla ar domu lielākus resursus veltīt Āfrikas un Āzijas attīstības valstīm. Saskaņā ar noslēgto vienošanos "Sorosa fondam-Latvija" līdz 2014. gada beigām ir jānomaina tā nosaukums.

Atvērtā sabiedrība ir pamats fonda DOTS filozofijai, kas nosaka arī tos virzienus, ko fonds DOTS pārņem no "Sorosa fonda-Latvija". Fondam DOTS ir trīs prioritārie darbības virzieni. Paredzēts stiprināt demokrātijas kvalitāti Latvijā, atbalstot inovatīvas un jēgpilnas formas iedzīvotāju iesaistīšanai sabiedriskajos un politiskajos procesos.

Tāpat iecerēts nodrošināt ilgtspējīgu ekonomiku, kas ietver dzīves kvalitāti, indivīda iniciatīvu un solidaritāti, taisnīgāku attīstību, sabiedrības labuma kritēriju. Sociālā uzņēmējdarbība un dalīšanās resursos ir šī darbības virziena kodolā.

Iekļaujoša sabiedrība, pilsoniskās piederības radīšana visiem Latvijas iedzīvotājiem. Lai labklājības, etniskās, valodas un uzskatu atšķirības nav par iemeslu sabiedrības šķelšanai, un autoritāru un totalitāru tendenču atbalstīšanai.

Fonda DOTS stratēģija tiks veidota atvērtā veidā, aicinot talkā Latvijas sabiedrību šī gada rudenī, par ko tiks izziņots tuvākajā laikā.

Fonds DOTS vairs nepiešķirs finansējumu, bet gan veidos jaunas sadarbības formas. Fonds saredz savu lomu kā cilvēku, organizāciju un ideju pulcinātājs, iedvesmotājs, pārmaiņu katalizators un aktīvists un realizēs iniciatīvas sadarbībā ar dažādiem partneriem.

Fonda DOTS valdē līdzās ar tās priekšsēdētāju, Eiropas Izglītības darbinieku asociācijas pētniecības koordinatoru Guntaru Catlaku savus pienākumus turpinās pildīt četri valdes locekļi - Nacionālās informācijas aģentūras LETA izpilddirektore Una Klapkalne, Oksfordas Universitātes pētniece Dace Dzenovska, Latvijas Universitātes asociētais profesors Ivars Ijabs un ilggadējais "Sorosa fonda-Latvija" direktors un Jesajas Berlina biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Aukmanis.

Fonda DOTS pamatkapitālu veido 2,5 miljonu eiro grants no Atvērtās sabiedrības fondiem, kas nodrošinās fonda ilgtspēju.

"Sorosa fonds-Latvija" darbojās kā neatkarīgs resursu avots cilvēkiem un organizācijām, kas vēlējās darbināt demokrātiju, stiprināt tiesiskumu un vairot toleranci Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!