Foto: LETA
Narkotisko vielu lietotāji pamatā savā starpā "nepārklājas", līdz ar to jauno psihoaktīvo vielu jeb "spaisa" tirdzniecība nav ieviesusi kādas izmaiņas tradicionālo narkotiku tirgū, secina Valsts policijā.

Parasto narkotiku lietotāji dažādu iemeslu dēļ nav tendēti pāriet uz psihoaktīvajām vielām - attiecībā uz marihuānas lietotājiem tas ir uzskats, ka marihuāna ir "labāka", jo ir "tīra", savukārt smagāku narkotiku (amfetamīns, metamfetamīns, heroīns) lietotājiem psihoaktīvās vielas nerada efektu, ko rada smagās narkotikas. Tādēļ šī lietotāju grupa arī nebūt nav tendēta pāriet uz psihoaktīvajām vielām.

Valsts policija norāda, ka ir nelielas atšķirības šo vielu lietotāju raksturojumos. Ja psihoaktīvās vielas tomēr vairāk ir izplatītas jauniešu vidē (skolas vecumā un līdz 25 gadiem), un vecāku lietotāju procents ir krietni mazāks, tad tradicionālo narkotiku lietotāja portrets var būt stipri plašāks. Psihoaktīvās vielas lieto dažādi jaunieši, gan no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, gan no šķietami labvēlīgām ģimenēm ar labiem ienākumiem.

Tradicionālo narkotiku lietotājs var būt gan salīdzinoši jauns cilvēks (no 21-30 gadiem) ar pietiekami labiem, stabiliem ienākumiem, sociāli aktīvs, kura galvenais rūpals pat ir ne tik daudz lietošana, cik izplatīšana, gan arī vecākas personas ar vidējiem vai zemiem ienākumiem, kurš jau kļuvis par narkotiku atkarīgo.

Narkotiku tirgus Latvijā "spaisu" izplatītāju ietekmi neizjūt

Valsts policijas dati atklāj, ka likumsargi  2013.gadā konfiscējuši 14,3 kilogramus amfetamīnu grupas narkotisko vielu, bet gadu iepriekš - 9,5 kilogramus amfetamīna un 20,4 kilogramus metamfetamīna. Pērn konfiscēti 0,7 kilogrami heroīna, 0,6 kilogrami kokaīna, kā arī 24,5 kilogrami izžāvētas un 344,4 kilogrami nežāvētas marihuānas. 2012.gadā policija konfiscējusi 1,3 kilogramus heroīna, kā arī 73,9 kilogramus žāvētas un 335 kilogramus nežāvētas marihuānas. Šogad konfiscēti 8,1 kilograms jauno psihioktīvo vielu.

Reģistrēto noziedzīgo nodarījumu skaits narkotiku jomā 2013.gada laikā samazinājies par 40%, salīdzinot ar 2012. gadu, bet policija precizē, ka šīs izmaiņas ir notikušas Krimināllikumā veikto grozījumu dēļ - no 2013. gada 1. aprīļa stājās spēkā Krimināllikuma grozījumi, kas dekriminalizēja narkotisko vielu glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka realizēt, ja persona tiek pieķerta pirmo reizi.

Attiecībā uz tradicionālo narkotiku un jauno psihoaktīvo vielu saistību Valsts policijā portālam "Delfi" norādīja, ka psihoaktīvu vielu izplatības dēļ nav konstatējamas kādas būtiskas izmaiņu tendences tradicionālo narkotiku jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!