Foto: LETA
Apzinoties iespējamos riskus un kaitējumu, ko "spaiss" var nodarīt, Zāļu valsts aģentūras (ZVA) darbinieki atbalsta stingrus aizliegumus jaunu psihotropo vielu apritei un pret "legālajām narkotikām" vērstus pasākumus, kas pašlaik uzsākti valsts līmenī.

Zāļu valsts aģentūra norāda, ka zāles ir "jebkura viela vai vielu salikums, kas uzrāda īpašības, kuras vajadzīgas, lai ārstētu cilvēku un dzīvnieku slimības vai veiktu šo slimību profilaksi, kā arī jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēkiem vai dzīvniekiem vai nu ar mērķi atjaunot, uzlabot vai pārveidot fizioloģiskās funkcijas, izraisot farmakoloģisku, imunoloģisku vai metabolisku iedarbību, vai noteikt medicīnisko diagnozi", un to nosaka Farmācijas likums.

Kā informēja ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Dita Okmane, "spaiss" un tā paveidi nav paredzēti ārstēšanai vai profilaksei, tādējādi šīs "legālas narkotikas" nevar atbilst zāļu definīcijai un tādēļ tās nevar būt reģistrētas Zāļu reģistrā.

ZVA veicina racionālu zāļu lietošanu un rūpējas par to, lai pacienti būtu par to informēti. Aģentūras mājaslapā ir pieejams Zāļu reģistrs, kurā atrodama neatkarīga informācija par visām Latvijā reģistrētajām zālēm, un gan mājaslapā, gan informatīvajos izdevumos, gan sociālajos tīklos regulāri tiek publicēta informācija par drošu zāļu lietošanu.

2013.gadā Eiropas Savienībā zāļu lietošanas instrukcijās un aprakstos tika ieviests jauns simbols - melns trijstūris -, kas apzīmē to, ka konkrētās zāles ir pakļautas papildu uzraudzībai, papildināja Okmane.

Kā ziņots, Latvijas Aptiekāru asociācija uzskata, ka tā dēvētās legālās narkotikas par "legālām" padarījusi Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un Veselības inspekcijas bezdarbība. Pēc asociācijas prezidenta Gunta Belēviča domām, "legālo narkotiku" lietošana un tās izraisītās sekas Latvijā ir sasniegušas epidēmijas apmēru. Belēvičs uzskata, ka šī "slimība" ielaista, jo Veselības ministrija (VM) nespēj vadīt tās pārraudzībā un pakļautībā esošās valsts iestādes - ZVA un Veselības inspekciju.

"Lai šo lietu sakārtotu, nav jāizgudro ritenis no jauna. Atbilstoši Latvijas Farmācijas likuma 1.panta 17.punktam "zāles ir [..] jebkura viela vai vielu salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēka organismā [..] ar mērķi [..] pārveidot fizioloģiskas funkcijas, izraisot farmakoloģisku [..] iedarbību [..]". Tātad "spaiss" neatkarīgi no tā, vai to nodēvē par "kaktusu mēslojumu" vai "pīpju tīrāmo līdzekli", ir zāles. Par zāļu novērtēšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās darbības licencēšanu atbild ZVA," norāda Belēvičs.

Viņš turpina, ka Veselības inspekcijai ir jānodrošina zāļu tirgus uzraudzība. Veselības inspekcijai ir tiesības "aizliegt vai apturēt zāļu izplatīšanu", "organizēt zāļu paraugu laboratorisko ekspertīzi", "pārtraukt iedzīvotāju un patērētāju interesēm, veselībai un dzīvībai kaitīgu darbību vai bezdarbību".

"Lai sāktu pildīt to, kas jau noteikts likumā, veselības ministrei ir vajadzīga tikai politiskā griba, savukārt ierēdņiem vajadzētu vismaz baidīties zaudēt amatu", saka Belēvičs.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija izskatīšanai pirmajā lasījumā šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kuru mērķis ir papildus jau esošajiem ierobežojumiem noteikt sintezētas psihoaktīvas vielas definīciju, kā arī paredzēt pirms šādu preču laišanas apritē to iesniegšanu Veselības ministrijas Veselības inspekcijā.

Likumprojekts pirmajā lasījumā Saeimā tiks izskatīts ceturtdien, 27.martā.

Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa norādīja, ka ir svarīgi, kā politiski tiks risināts jautājums par psihoaktīvajām vielām. Viņa norādīja, ka, lai cīnītos pret to izplatību, psihoaktīvās vielas ir vai nu vispār jāaizliedz, vai arī jāveic sertifikācijas process šo vielu izplatītājiem. Siliņa izteica bažas par likumprojekta anotāciju, kurai vajadzētu paradīt, ka psihoaktīvo vielu aizliegums ir pilnīgi skaidrs.

Viens no grozījumu projektu iesniegušajiem deputātiem - Andrejs Elksniņš (SC) - skaidroja, ka sertifikācija būs efektīva psihoaktīvo vielu izplatības ierobežošanā, jo ar tās palīdzību, nevis vienkārši tiks aizliegtas šīs vielas, bet būs iespējams pārkāpējus saukt pie atbildības. Viņš uzsvēra, ka, vienkārši aizliedzot, saukšana pie atbildības būs daudz grūtāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!