Rīgas domes (RD) Pieminekļu padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis uzskata, ka strīdus izraisījušajai Pētera I statujai būtu jāpaliek Rīgā, nevis jāceļo uz Sanktpēterburgu, jo piemineklis ir Latvijas kultūrvēstures sastāvdaļa.
Spārītis norādīja, ka vēl iepriekšējā domes pieminekļu padome mēra Andra Ārgaļa laikā nolēmusi, ka "Pētera I un zirga skulptūrai" jāpaliek Rīgā, bet dome, nerēķinoties ar šo viedokli, nolēma dāvināt skulptūru Sanktpēterburgai, "kā dēļ rodas visas šīs jukas".

Lai gan "Pēteris I nav mīļākais latviešiem un Latvijai", skulptūrai būtu jāpaliek Latvijā kā kultūrvēsturiskai vērtībai, pauda Spārītis, norādot, ka "Pēteris I ir bijis Latvijā" un nevar uz to "aizmiegt acis".

"Gudri jāmeklē vieta un veids, kā to [Pētera I skulptūru] izstādīt," sacīja Pieminekļu padomes vadītājs. Spārītis pauda, ka šī sasaukuma domei "jāizstrebj tas, ko nolēma iepriekšējā dome", dāvinot skulptūru Sanktpēterburgai un "pretī saņemot Raiņa bisti, kas mētājas tur pie domes".

Viņš pastāstīja, ka Pieminekļu padome ceturtdien plānotajā sēdē "pieskarsies garāmejot" jautājumam par Pētera I skulptūras likteni, tomēr atgādināja, ka padomei ir tikai padomdevēja statuss un arī pašreizējā dome ar tās viedokli var nerēķināties, kā to izdarījusi iepriekšējā dome.

Spārītis par demaršu nosauca 2001.gada Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas slēdzienu, ka Pētera I statujas vērtība ir 30 000 latu. "Pat ja tas ir tikai bronzas priekšmets," tā vērtība ir daudz lielāka, taču skulptūrai ir arī vēsturiska un mākslinieciska nozīme, viņš pauda.

Jau vēstīts, ka divus gadus pēc Rīgas domes lēmuma dāvināt Sanktpēterburgai Krievijas cara Pētera I pieminekli Krievijas pilsēta esot piekritusi pieminekļa uzstādīšanai pilsētā. Skulptūras oriģināls joprojām atrodas pie tās atjaunotāja uzņēmēja Jevgenija Gomberga, kurš norāda, ka pieminekļa atjaunošana ir viņa dāvana Rīgai, bet ja dome vēlas pieminekli dāvināt Sanktpēterburgai, tad dāvinātājam vai dāvanas saņēmējam būtu jāapmaksā 100 000 latu vērtā pieminekļa restaurācija.

Pagaidām ar Sanktpēterburgu nav noslēgts dāvinājuma līgums un nav skaidrības par pieminekļa transportēšanu uz Krieviju.

Lielāko sabiedrības uzmanību skulptūra piesaistīja aizpērn augustā, kad no 17. līdz 20.augustam Rīgas 800 gadu jubilejas svinību kulminācijas laikā skulptūru eksponēja Kronvalda parkā pie brīvostas pārvaldes, kas izraisīja asus politiķu strīdus, kuri pat noveda pie domes koalīcijas sabrukuma. Rīgas mērs pieļauj, ka arī šoreiz Pētera I dāvināšanas jautājumu mēģinās politizēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!