Foto: LETA
Valsts meža dienesta (VMD) eksperti apsekos mežaudzi ekspolitiķa Aināra Šlesera īpašumā Jūrmalā, informēja dienesta pārstāve Selva Šulce.

VMD ir saņēmis iesniegumu no Jūrmalas aizsardzības biedrības (JAB) par to, ka īpašumā, kurš atrodas kāpu teritorijā, neskaidru iemeslu dēļ ir nokaltušas apmēram 15 priedes.

"Valsts meža dienests, informējot meža īpašnieku, savas kompetences ietvaros apsekos konkrēto mežaudzi, izvērtēs situāciju un noteiks bojājumu pakāpi. Par konstatēto situāciju tiks sastādīts mežaudzes apsekošanas akts. Atkarībā no iegūtās informācijas par mežaudzes stāvokli tiks pieņemts lēmums par tālāku rīcību," pastāstīja Šulce.

Ekspolitiķis trešdien TV3 ziņu raidījumā apgalvoja, ka nokaltušie koki atrodas visā teritorijā, tāpēc šoreiz sensācija sacelta nevietā.

"Ir koki, kas kalst, ir koki, kas aug. Manā īpašumā ir simtiem koku. Lai būtu skaidrība - tie nav tie koki, kur paredzēta mājas būvniecība," paskaidroja Šlesers.

Pēc viņa vārdiem, tos kokus, kas traucē būvniecībai, iespējams, nākamajā Lielajā talkā viņš nozāģēs.

"Tos kokus, kas traucē mājas būvniecībai, iespējams, nākamajā Lielajā talkā pats visus nozāģēšu un viss, ja tik ilgi notiks visa šī māžošanās un privāttiesību ierobežošana apbūvēt privātgabalu. Aicināšu masu medijus un varēsiet piedalīties Lielajā talkā," žurnālistam sacīja Šlesers.

JAB likās aizdomīga 15 priežu nokalšana, tāpēc biedrība vērsās VMD, lai gan tās pārstāvji pagaidām atturas izteikties, vai notikusi ļaunprātīga rīcība.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Uldis Kronblūms pauž aizdomas par neprasmīgu saimniekošanu, kad, iespējams, viena teritorijas daļa pārklāta ar māla kārtu un iesēta zālīte.

"Mēs negribētu šoreiz teikt, ka notikusi ļaunprātīga rīcība. Mums ir aizdomas, ka tās ir būvniecības sekas tajā gabalā, kas jau pretlikumīgi ir apbūvēts. Zemsedze tikusi nomainīta, ko nedrīkstēja darīt, iespējams, ka tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc priedes iet bojā. Mežsargs teica, ka koki faktiski jau ir jāzāģe nost," aģentūrai BNS iepriekš klāstīja Kronblūms.

Bijušais politiķis jau kādu laiku mēģina iegūt atļauju koku nociršanai, lai izvērstu īpašumā būvniecību, kas nav atļauta kāpu aizsargjoslas dēļ.

Jau ziņots, ka valdība 2010.gadā pēc Šlesera lūguma atļāva veikt zemes transformāciju viņa īpašumā Upes ielā, lai gan samazināja tā apmēru, taču tas nozīmēja, ka Šlesers varēja prasīt atļauju koku izciršanai, lai uzbūvētu privātmāju un saimniecības ēku kompleksu kāpu aizsargjoslā. Jūrmalā bija plānots izcirst 76 kokus, tostarp vērtīgas priedes.

Taču JAB valdības lēmumu pārsūdzēja tiesā un uzvarēja. Valdība nolēma nekādas tālākas darbības neveikt, savukārt Šlesers publiski apliecināja, ka cīnīsies par tiesībām apbūvēt savu īpašumu Jūrmalā kāpu zonā.

Savā īpašumā 2010.gadā viņš sarīkoja arī ekskursiju interesentiem, lai parādītu, kurus kokus plānots cirst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!