Regulāri sekojot līdzi satraucošajām ziņām par bērnu un pusaudžu izklaidēm uz ledus dažādās ūdenstilpnēs, un par gadījumiem, kad bērni ielūzuši ledū, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektori aicina vecākus, skolotājus un citus pieaugušos pievērst pastiprinātu uzmanību bērnu un pusaudžu drošībai.
Pašlaik, kad notiek krasas laika apstākļu maiņas, maksimāli palielinājusies ledus nedrošība un pieaug briesmas gan pieaugušajiem, gan bērniem, kuri atrodas uz ledus. Pašvaldības policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) vai ik dienas glābj kādus neapdomīgus zemledus makšķerniekus, ekstrēmo pastaigu cienītājus, kuri atradušies uz ledus vai ielūzuši ledū un slīkst. Pagājušajā nedēļā vien pašvaldības policijas darbinieki glābuši septiņus pusaudžus no ielūšanas jūras ledū.

Bērnu un ģimenes lietu ministrija Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija lūdz ikvienu iedzīvotāju – draugu, kaimiņu, citus līdzcilvēkus – aktīvi iesaistīties bērnu un pusaudžu uzraudzībā. Nelaime uz ledus notiek zibenīgā ātrumā, tāpēc ir svarīgi nebūt vienaldzīgiem, ja redzam, ka kādi vecāki atstājuši savas atvases bez uzraudzības. Ikviens ir līdzatbildīgs, un ikviens var novērst bērna dzīvības draudus, ja redzam, ka kāds atrodas uz ledus, informē Bērnu un ģimenes lietu ministrijas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Sokolova – Jurševska.

Savukārt gadījumos, kad bērns jau ielūzis ledū un slīkst, VUGD speciālisti norāda, ka no apkārtējiem netiek gaidīta bezprātīga varonība, jo fiziski cilvēks ne vienmēr var spēt izglābt ielūzušo, turklāt brīvprātīgajiem glābējiem jārēķinās, ka tie pakļauj briesmām arī savu dzīvību. Racionālākais palīdzības veids ir paziņot par notikušo VUGD pa tālruni 01 vai 112, sniedzot notikuma vietas koordinātes un taisnākos piebraukšanas ceļus, orientierus. Kā liecina prakse, daudzos gadījumos slīkstošajiem cilvēkiem nāve iestājas stipras atdzišanas dēļ. Tādēļ, kamēr gaida profesionālus glābējus, var palīdzēt cietušajam pārvarēt paniku un, tuvojoties viņam rāpus, pasniegt kādu priekšmetu, pie kā turēties – piemēram, dēli, koku, jaku, siksnas – iesaka VUGD speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!