Iespējams, Zemkopības ministrija (ZM) maldina sabiedrību ar aprēķiniem par koksnes ciršanas apjoma palielināšanu, sacīja Latvijas Dabas fonda pārstāvis Meža konsultatīvajā padomē, Latvijas Universitātes asociētais profesors Jānis Priednieks.

"Lai pierādītu, ka ZM paziņojumā minētie skaitļi un apgalvojumi ir apzināta maldināšana, mums nepieciešams skaidrojums no ZM, kā šie skaitļi iegūti, un pieeja meža valsts resursu monitoringa datiem, kā arī jāveic analīze par Meža statistiku par 2007.gadu," sacīja Priednieks.

Iespējams, maldināšana ir par to procentu, cik pieaugs mežizstrāde. "Laikam tiek domāts, ka attiecīgi ciršanas apjomi tiks samazināti no 2011.gada. To gan es gribētu redzēt - apstākļos, kad, cerams, sāksies kaut kāda augšupeja un koksnes cenas atkal būs pieaugušas, Latvijā ciršanas apjomu vajadzēs samazināt," norāda Priednieks.

ZM apgalvojums, ka šī ciršanas apjomu palielināšana tuvākajos gados neizraisīs nekādas problēmas dabas aizsardzībai ir "ļoti drosmīgs, lai neteiktu smieklīgs". "Būtu interesanti uzzināt, kādus kompensējošus un īpašas piesardzības pasākumus ir iecerējusi ministrija," piebilda profesors.

Viņš uzskata, ka ZM ir jāsasauc Meža konsultatīvā padome, lai izskaidrotu iecerēto grozījumu būtību un ekonomisko pamatojumu. "Pretējā gadījumā gan laikam draud ekonomiskās problēmas vismaz ilgtermiņā, ja ne tuvākajā nākotnē, jo problēmas ar FSC (Forest Stewardship Council) zaļo sertifikātu AS "Latvijas Valsts mežiem" var kļūt pavisam nopietnas," brīdināja Latvijas Dabas fonda pārstāvis.

Plānotais koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu palielinājums diviem gadiem AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos valsts mežos neradīs draudus kokmateriālu resursu pieejamībai, paužot personīgo viedokli, sacīja Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" direktora vietnieks Ansis Actiņš.

Šādu viedokli viņš pauda, pamatojoties uz "Silavas" veiktās meža statistiskās inventarizācijas rezultātiem un Valsts meža dienesta izvērtējumu.

"Manā rīcībā nav ZM sagatavotā Ministru kabineta rīkojuma projekta "Par koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu 2006.-2010.gadam", kā arī šī rīkojuma projekta anotācijas un plānotā maksimāli pieļaujamā koku ciršanas apjomu izmaiņu ietekmes novērtējuma. Līdz ar to nevaru objektīvi komentēt potenciālos ieguvumus vai zaudējumus," piebilda Actiņš.

Jau ziņots, ka sagatavoti grozījumi rīkojumā "Par koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu 2006.-2010.gadam", kas paredz palielināt LVM apsaimniekotajos valsts mežos maksimāli pieļaujamo ciršanas apjomu par četriem miljoniem kubikmetru 15 750 hektāru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!