Ekonomistu apvienības 2010 iedibināto Spīdolas balvu šogad saņems aviosabiedrības “airBaltic” prezidents un izpilddirektors Bertolds Martins Fliks, viņam balva piešķirta par tiešo lidojumu un pasažieru skaita dubultošanu lidostā Rīga, pielietojot pieejamu un elastīgu cenu politiku, informēja apvienība.
Ekonomistu apvienības prezidents Ojārs Kehris uzsver, ka Spīdolas balva, kuras galvenā dominante ir konkrētas personas ieguldījums ekonomiskās brīvības palielināšanā, šogad tiek piešķirta par aizvien lielākam Latvijas iedzīvotāju skaitam doto iespēju iepazīt un apgūt Eiropu.

Spīdolas balvas pasniegšanas ceremonija notiks Latvijas Republikas dibināšanas 87.gadadienā 18. novembrī, kuras laikā ar savu uzrunu par ekonomikas attīstību Latvijā uzstāsies balvas ieguvējs Fliks.

Fliks, pēc tautības vācietis, ir beidzis Trenton State College ASV un Heidelbergas universitāti Vācijā. Strādājis Vācijas tieslietu ministrijā, bijis konsultants Latvijas Privatizācijas aģentūrā, Latvijas valsts pārstāvis Rīgas Starptautiskajā lidostā un valdes loceklis “Latvijas Gāzē”. 2000. – 2002. gados Fliks ieņēma valdes locekļa amatu akciju sabiedrībā “Markant Sudwest Handelsgesellschaft AG” Vācijā, strādāja par konsultantu privatizācijas projektā Serbijā. Kopš 2002.gada viņš vada akciju sabiedrību “Air Baltic”, būdams tās prezidents un izpilddirektors.

Ekonomistu apvienība 2010 savu balvu tradicionāli piešķir kopš 1997.gada. Sākotnēji to saņēma Latvijas ekonomisti par pētījumiem kādā ekonomikas sfērā. Pērn tika mainīta balvas koncepcija un forma - saskaņā ar to balvu piešķir par brīvās iniciatīvas, brīvā tirgus attiecību paplašināšanu Latvijas tautsaimniecībā.

2004. gadā to saņēma bijušais Latvijas Bankas prezidents Einars Repše par lata atjaunošanu 1993.gadā un turpmāko tā vērtības nelokāmu uzturēšanu, kā arī trīskārtējais valsts Ministru prezidents Andris Šķēle par reformu programmas īstenošanu, t. sk. bezdeficīta budžeta filozofijas iedzīvināšanu.

Kandidātus Spīdolas balvai nominē apvienības biedri, laureāts tiek noteikts balsošanas rezultātā. Spīdolas balva ir individuāla, un kopš 2004.gada tā ir ābeles statuete, kas simbolizē radošo spēku, bagātību, ražību un labklājību. Tā asociējas ar Raiņa radīto Spīdolas literāro tēlu. Statuetes autore ir māksliniece Ligita Ulmane – Franckeviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!