Foto: LETA

Lai mazinātu iespējamos riskus valsts drošībai, Aizsardzības ministrija (AM) turpmāk vēlas vairs nepublicēt internetā karavīru atalgojumu un vārdus.

Patlaban likums nosaka, ka iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksāto atalgojuma summu. Profesionālā dienesta karavīrs ir uzskatāms par valsts amatpersonu. Līdz ar to katru mēnesi AM mājaslapā internetā publicē pilnu karavīru sarakstu, minot karavīra vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu.

Ņemot vērā pašreizējo starptautisko ģeopolitisko situāciju, nepieciešams pārskatīt un ierobežot informācijas publicēšanu par karavīriem, jo šāda informācija atvieglo ārvalstu izlūkošanas darbību Latvijā.

Kaut gan karavīru amatu saraksts nav klasificēts dokuments, tomēr, ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku vienību standartizēto struktūru, karavīru amata nosaukumu publiskošana ļauj netieši iegūt informāciju par bruņoto spēku kaujas spējām, kura savukārt ir uzskatāms par valsts noslēpuma objektu.

AM norāda, ka karavīri kā amatpersonas katru gadu aizpilda amatpersonas deklarācijas, kuras Valsts ieņēmumu dienests publicē elektroniskā veidā. Līdz ar to sabiedrībai un kontrolējošām iestādēm ir pieejama informācija par karavīru.

Saeimā ir iesniegti un pirmajā lasījumā pērn rudenī izskatīti grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas paredz, ka amatpersonas ir arī zemessargi, kuri saskaņā ar papildu līgumu pilda ilgstošā prombūtnē esošā karavīra vai vakanta karavīra amata pienākumus. Līdz ar to AM sagatavotie grozījumi attieksies arī uz šo amatpersonu kategoriju.

Grozījumi par atalgojuma publicēšanu attieksies uz tiem zemessargiem, kuri saskaņā ar papildu līgumu pilda ilgstošā prombūtnē esoša karavīra vai vakanta karavīra amata pienākumus.

AM sagatavotie grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā šonedēļ skatīti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl būs jāapstiprina Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!